Vergelijken

Truc met botsingen om geld te claimen via autoverzekering

  • Gepubliceerd op 07-02-2024
Truc met botsingen om geld te claimen via autoverzekering

Het is niet nieuw dat auto’s opzettelijk met elkaar botsen om de schade vervolgens via de autoverzekering te claimen. Bij de autoverzekeraars is dit al jaar en dag bekend, maar de laatste tijd is er een forse toename te zien van botsingen die in scène zijn gezet. Het is als het ware een toneelstuk dat twee automobilisten opvoeren. Het AD heeft hier een uitgebreid artikel aan gewijd, waaruit blijkt dat autoverzekeraars dergelijke claims doorgaans gewoon uitbetalen.

Geen getuigen

De meeste botsingen tussen auto’s met als doel de verzekeraar op te lichten en de schade vanuit de autoverzekering te verkrijgen, gebeuren zonder aanwezigheid van getuigen. De plek waar de aanrijding gebeurt, is veelal stil en verlaten. Het komt vooral vaak voor dat het ongeval zich in het holst van de nacht voordoet. Op een stille plek in de nacht is de kans maar heel klein dat er getuigen aanwezig zijn. 

Sloopauto botst met auto in hoge prijsklasse

De twee automobilisten spannen samen, waarbij doorgaans een sloopauto of auto rijp voor de sloop wordt ingezet en een dure auto. Het komt ook voor dat een van de auto’s een huurauto is, die de schade aan de dure wagen veroorzaakt. Of in de praktijk gaat het om een duur merk van de auto, maar het komt voor dat het een schade-auto betreft die via import het land is binnengekomen. 

Taxatie van schade

Nadat de opzettelijke botsing tussen de twee auto’s heeft plaatsgevonden, volgt er een schadeclaim via de autoverzekering. Uiteraard via de autoverzekering van de eigenaar in de wagen van een duur automerk. Er komt vervolgens een schadeherstelbedrijf aan te pas die de schade aan de dure auto gaat taxeren. Dit bedrijf voert de procedure uit op een manier dat het een reguliere wagen betreft. Het resultaat is een gigantische schadeclaim die oploopt tot wel duizenden euro’s. De claim komt terecht bij de autoverzekeraar van de automobilist die voor de aanrijding aansprakelijk wordt gesteld. 

Uitbetaling van schade

Er komen bij de autoverzekeraars op jaarbasis honderdduizenden schades binnen en het is niet te doen om deze stuk voor stuk aan een uitgebreide controle te onderwerpen. Het is dan ook voer voor fraudeurs om misbruik te maken van deze situatie en valse schade via de autoverzekering te claimen. Het blijkt zelfs dat maar liefst 54% van de valse schadeclaims betrekking heeft op een autoverzekering. 

Materiële en immateriële schade

Er zijn fraudeurs die de gelegenheid aangrijpen om niet alleen materiële schade te claimen, maar ook immateriële schade te verhalen. De autoverzekeraars zien met lede ogen toe dat deze vorm van fraude en oplichting de laatste jaren onderdeel fors is toegenomen. Er zijn zelfs volledige criminele netwerken ontstaan inclusief autogarages, autosloperijen en zelfs zorgspecialisten, zoals fysiotherapeuten. Dit met als doel om niet alleen materiële schade te claimen, maar ook letselschade. De aanrijdingen die met opzet plaatsvinden, zijn wat dat betreft als onderdeel van een crimineel netwerk aan te duiden als werk van de georganiseerde misdaad.

Rode vlaggen

De verzekeraars zitten uiteraard niet stil en hebben inmiddels geconcludeerd dat er rode vlaggen zijn te herkennen in bepaalde situaties. Een duidelijke rode vlag is als de aanrijding plaatsvindt op een tijdstip in de nacht en er bijvoorbeeld een huurauto bij betrokken is. Ook andere data geven mogelijk signalen dat er sprake is van een valse claim. Bijvoorbeeld als een verzekerde geregistreerd staat in verband met eerdere valse claims of frauduleuze situaties. Er zijn bovendien ongevalsanalisten bezig met het doen van onderzoek naar opzettelijke aanrijdingen. Bij twijfel heeft een autoverzekeraar uiteraard de mogelijkheid om een gespecialiseerd bureau in te schakelen, die verder onderzoek kan doen naar de aanrijding.

Nieuwe truc

Sloopauto’s en huurauto’s zijn voorbeelden van wagens die vaak gebruikt worden bij opzettelijke aanrijdingen. Er is inmiddels echter een nieuw truc gaande, waarbij er sprake is van het gebruik van bezorgbusjes. Een lid van het netwerk gaat dan in dienst bij een van de bezorgbedrijven om daarna met het busje een opzettelijke aanrijding te veroorzaken bij een ander persoon uit het netwerk. Ook komt het steeds vaker voor dat huurscooters gebruikt worden bij opzettelijke botsingen. In dit geval is er echter sprake van betrokkenheid van een onschuldige partij. Een scooterrijder kan zich dan bijvoorbeeld laten vallen achter een auto, die net vanaf een parkeerplaats wegrijdt en schade claimen.