Alleen de allerbeste verzekeraars voor u!

Autoverzekeringen top 3

Alle verzekeraars

Op welke voorwaarden letten bij het afsluiten?

Iedereen in Nederland en België die in het bezit is van een auto, is verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Denkt u dat u goed kunt autorijden en daarom geen verzekering nodig heeft? Dan is het nog altijd noodzakelijk uw auto te verzekeren. Als enkel mensen die slecht zijn in autorijden een verzekering af zouden sluiten, zou het voor verzekeraars namelijk een dure grap worden.

Doordat het nu een vereiste is voor alle bestuurders, wordt het antiselectie probleem op een slimme manier voorkomen. Er zijn verzekeringen op maat te verkrijgen en u kunt er dus een naar uw wens afsluiten. Men onderscheidt over het algemeen drie typen verzekeringen: de WA verzekering, de beperkt casco verzekering en de all risk verzekering. Waar dient u op te letten als u een van deze autoverzekeringen afsluit?

Voorwaarden van autoverzekeringDe WA verzekering
WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid: deze verzekering dekt de schade waarvoor de bezitter van de auto wettelijk aansprakelijk is en vergoedt schade aan andere auto's die u veroorzaakt heeft. Mocht er dus om wat voor reden dan ook schade ontstaan aan het eigen voertuig, dan zult u hier zelf voor op moeten draaien.

Zat er iemand anders in de auto op het moment van het ongeval? Een WA verzekering is niet persoonsgebonden, maar autogebonden; dit betekent dat dit niets uitmaakt en er sowieso betaald moet worden.

Een beperkt casco verzekering
Bij een beperkt casco verzekering wordt schade aan de eigen auto ook gedekt, indien de schade aan het eigen voertuig veroorzaakt is door diefstal, weersomstandigheden of brand. De verzekering geldt dus niet voor schade die is ontstaan aan de hand van eigen toedoen! Wenst u zichzelf wel te verzekeren hiervoor? Dan is de all risk verzekering meer wat voor u.

Een all risk verzekering
De all risk verzekering zorgt ervoor dat u verzekerd bent voor schade die is veroorzaakt door iemand anders en door uzelf. Dit is verreweg de meest uitgebreide manier van verzekeren.

Dus, welke verzekering kies ik?
De keuze voor de verzekering kunt u het best baseren op de leeftijd van uw voertuig en op de schade die u verwacht te rijden. Hoe ouder uw voertuig is, hoe minder het waard is. Dit betekent dat een auto van acht jaar genoeg heeft aan een WA verzekering. Is uw auto jonger dan drie jaar? Dan is een uitgebreide dekking niet onwenselijk. Natuurlijk is de kans op schade die u denkt te rijden met uw auto moeilijk in te schatten. Toch zijn er omstandigheden waar u rekening mee kunt houden. Heeft u vaak te kampen met zwaar weer, zoals storm of overstromingen? Dan is een WA verzekering niet voldoende; u kunt in dit geval beter kiezen voor een beperkt casco.

Terrorisme zal niet veel voorkomen in Nederland, maar wel als u diefstal en brandstichting hier toe rekent. Een casco verzekering voldoet in dit geval. Heeft u een rijstijl die nog wat te wensen overlaat? Dan is een all risk verzekering geen slecht idee. Er zijn soms ook WA plus verzekeringen, die net wat meer verzekeren dan WA alleen. Dit kan behoorlijk schelen in kosten, dus let hier op! Al met al baseert u de keuze dus op een combinatie van de voorwaarden die de verzekeringen bieden, de leeftijd van uw auto, uw omgeving en uw eigen rijgedrag.

Maar let op meer!
Naast de dekking is er meer om op te letten. Afhankelijk bij wie u de autoverzekering afsluit krijgt u een andere dekking welke u wellicht niet meteen doorhebt. U kunt deze informatie opvragen uit de polisvoorwaarden, een groot bestand met soms wel tientallen bladzijde. Toch is het handig om dit bestand door te scannen voordat u daadwerkelijk de verzekering af gaat sluiten.

U zult zien dat er nogal wat verschillen zijn in bijvoorbeeld het gedekte bedrag of in de voorwaarden voor uitbetalen. Zo vergoeden sommige verzekeraars wel schade door bijvoorbeeld hagel en de andere weer niet.

Copyright - 2014 2017 Auto-verzekering.net Alle rechten voorbehouden
Veelgestelde vragen | Disclaimer | Contact