Vergelijken

Schadegarant

 • Michael van SlotenGeschreven door Michael van Sloten
 • Laatst aangepast 05-06-2024
 • Gemiddelde leestijd: 5 minuten.

Schadegarant is een stichting waar partijen bij zijn aangesloten die schade aan voertuigen voor verzekerden willen laten herstellen. Dit betekent dat er tal van verschillende soorten partijen bij zijn aangesloten. Het betreft hier meer concreet:

 • Autoverzekeringsmaatschappijen
 • Herstelbedrijven
 • Assurantieadviseurs
 • Gevolmachtigde agenten
Schadegarant logo

Om op de meest efficiënte manier autoschade voor hun cliënten af te kunnen handelen werden in de jaren '90 afspraken gemaakt door verschillende verzekeraars. Het resultaat van die afspraken was de Stichting Schadegarant. Het voornaamste doel van de oprichting van deze stichting was niet alleen om de kosten bij schadeherstel, maar ook de kwaliteit onder controle te kunnen houden.

Uitgebreid netwerk van dealers en herstelbedrijven

Schadegarant is eigendom van een aantal Nederlandse verzekeraars. In naam van deze verzekeraars is ze verantwoordelijk voor het onderhouden van een uitgebreid netwerk bestaande uit onder meer dealers en herstelbedrijven.

Welke verzekeraars beschikken over een samenwerkingsverband?

Schadegarant beschikt over een samenwerkingsverband met een groot aantal uiteenlopende verzekeraars. Ben je benieuwd of jouw verzekeraar hier ook deel van uitmaakt? Verdiep je dan zeker even in de onderstaande lijst met op moment van schrijven aangesloten verzekeraars:

 • ABN AMRO
 • Allianz Direct Verzekeringen
 • Amlin Insurance SE
 • Ansvar Verzekeringsmaatschappij NV
 • ASR Verzekeringen
 • FBTO autoverzekering
 • Interpolis
 • NV Verzekering Maatschappij De Burcht
 • De Goudse Verzekeringen
 • De Zeeuwse verzekeringen
 • Mercurius Verzekeringen
 • Nationale-Nederlanden
 • nowGo
 • OHRA
 • Onderlinge Verzekeringsmaatschappij SOM U.A.
 • Reaal Verzekeringen
 • Rhion
 • Staat de verzekeraar waar je jouw autoverzekering bij hebt afgesloten ook in de bovenstaande lijst? Dan zal je vast kunnen stellen dat de afhandeling van je autoschade veel efficiënter zal kunnen gebeuren.

Op welke voordelen kan je rekenen bij Schadegarant?

Is de verzekeraar van jouw autoverzekering aangesloten bij Schadegarant? Dan zijn er een aantal voordelen waar je op zal kunnen rekenen. Om welke voordelen het hierbij precies gaat laten we je graag ontdekken middels het hieronder terug te vinden overzicht.

1.) Je krijgt altijd gratis vervangend vervoer

In eerste instantie is het zo dat je altijd kan rekenen op gratis vervangend vervoer. Is er sprake van autoschade? Dan gaat het hierbij uiteraard om een gratis leenauto. Op deze manier zal je dagelijks leven geen directe impact of hinder ondervinden van het gemis van je vaste voertuig.

2.) Altijd een gratis haal- en brengservice

Een belangrijke zorg van veel mensen die geconfronteerd worden met auto herstel heeft te maken met het feit of ze opgehaald of weggebracht kunnen worden. Ook dat is bij Schadegarant altijd inbegrepen.

3.) Je kan altijd rekenen op een gegarandeerde herstelkwaliteit

Doe je een beroep op een aangesloten herstelbedrijf van Schadegarant? Dan zal je vast kunnen stellen dat je altijd bent verzekerd van een gegarandeerde herstelkwaliteit. Je krijgt garantie op de reparatie mocht er zich daar op een bepaald ogenblik onverhoopt toch terug een probleem mee voordoen. Het spreekt echter voor zich dat de aangesloten herstellers altijd alles in het werk stellen om dit te voorkomen.

4.) De financiële afwikkeling wordt volledig voor jou verzorgd

De financiële afwikkeling die gepaard gaat met schadeherstel is voor veel mensen vaak een stevige doorn in het oog. Voor garages die werden geselecteerd door Schadegarant geldt evenwel dat ze de volledige financiële afwikkeling voor jou uit handen nemen. Ze regelen dan ook alles rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappij.

5.) Ontdek nog heel wat andere, interessante voordelen

De keuze voor een bij Schadegarant aangesloten herstelbedrijf is duidelijk een stuk interessanter dan een beroep doen op de diensten van een niet aangesloten hersteller. Dat hebben de bovenstaande voordelen reeds duidelijk gemaakt. Dit gezegd hebbende zijn er nog heel wat andere extra voordelen en andere regelingen waar je ook op kan rekenen.

Overleg omwille van bovenstaande altijd grondig met je verzekeraar wat er mogelijk is en of zij over afspraken beschikt met één van de autoherstelbedrijven die zijn aangesloten bij Schadegarant of niet. Is dat het geval? Dan kan je mogelijks ook aanspraak maken op een korting op je eigen risico... of misschien hoef je zelfs helemaal geen eigen risico te betalen. Controleer omwille van deze reden altijd zeer grondig de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Hoe gaat Schadegarant precies te werk?

De voordelen waar je op kan rekenen bij Schadegarant zijn inmiddels wel duidelijk. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je ook graag zal willen weten hoe deze partij nu precies te werk gaat. Het onderstaande stappenplan maakt dit meteen voor jou duidelijk.

1. In eerste instantie moet je het soort schade melden aan je assurantieadviseur. Het kan hierbij gaan om blikschade, ruitschade, etc. Vervolgens zal deze jou de gegevens geven van een aangesloten herstelbedrijf bij jou in de buurt.

2. Meteen nadat de opdracht werd verstrekt wordt er gestart met de herstelling. Dit zonder dat er dus eerst een tijdrovende schadevaststelling moet gebeuren door een schade expert.

3. Je kan genieten van kosteloos vervangend vervoer zodat je de dagelijkse ritten zonder probleem uit kan blijven voeren.

4. De administratieve afhandelingen gebeuren door één van de aangesloten herstellers welke zal worden geselecteerd door Schadegarant. De afwikkeling van het schadebedrag gebeurt rechtstreeks met de verzekeraar waarbij je jouw autoverzekering hebt afgesloten.

5. Voor de aangesloten herstelbedrijven van Schadegarant geldt dat ze allen beschikken over een haal- en brengservice.

6. Na het herstel van de schade kan je altijd rekenen op een passende garantie op de reparatie voor mocht het probleem in de toekomst onverhoopt alsnog terugkeren.

Autoschade zelf betalen of niet?

Ga je een herstelbedrijf kiezen voor de geleden autoschade? Hou dan niet alleen rekening met de mogelijks aangesloten bedrijven bij Schadegarant. In bepaalde gevallen kan het immers interessanter zijn om de geleden schade zoals blikschade zelf buiten je autoverzekering om te regelen.

Het laten vergoeden van schade die je zelf hebt veroorzaakt door je verzekeraar kost je namelijk altijd schadevrije jaren. Dit kan als gevolg hebben dat je autoverzekering gevoelig duurder uit zal vallen. Het kan dus zomaar de moeite waard zijn om te overwegen om de kosten verbonden aan de reparatie van je auto zelf te vergoeden.