Vergelijken

FBTO autoverzekering

 • Onze score:
Vanaf: €17.49/pm
Bereken direct uw premie
 • Michael van SlotenGeschreven door Michael van Sloten
 •   Laatst aangepast 06-03-2024
 •   Gemiddelde leestijd: 9 minuten.

Om een autoverzekering af te sluiten die perfect bij jouw wensen past, is het belangrijk om de verschillende opties goed te vergelijken. Daarom hebben we dit keer een review geschreven over de FBTO Autoverzekering. Zo zie je in één oogopslag meteen wat de belangrijkste kenmerken van deze verzekering zijn. En kom je er snel genoeg achter of de FBTO autoverzekering iets voor je is.

Over FBTO

FBTO is een verzekeraar uit Friesland. In 1956 is FBTO tot leven gebracht door 4 Friese boeren en tuinders met het idee om samen schade te dragen. FBTO bestaat dus al 65 jaar.

De kernwaarde van FBTO is ‘vrijheid’. Mensen zich vrij laten voelen met behulp van verzekeringen is hun missie.

FBTO Autoverzekering voor- en nadelen

Net als alle autoverzekeringen, heeft de FBTO autoverzekering voor- en nadelen. Omdat dit een eerlijke review is bespreken we ze allebei. Je vindt ze in de tabel.

Voordelen Nadelen
Veel verschillende dekkingsopties Geen no-claimkorting (wel schadevrije jaren)
Geen ingewikkelde bonus-malus Verschillende opties en aanvullende modules basisverzekering maken het een beetje ingewikkeld
Alarmcentrale 24/7 bereikbaar
Je kiest zelf je eigen risico

3 basisverzekeringen FBTO

Om te beginnen kies je voor een basis autoverzekering. Daar zijn er bij FBTO 3 verschillende versies van. Namelijk de WA autoverzekering, de WA-Plus autoverzekering en de WA-Casco autoverzekering. Je kunt de verzekeringen aanvullen met extra opties en modules. Daarover later meer. Laten we eerst de verschillende basisdekkingen bekijken.

1. WA autoverzekering FBTO

De WA verzekering is verplicht. Deze kies je als je de meest standaard dekking wilt hebben. Schade veroorzaakt aan anderen is gedekt, eigen schade niet. Je kiest zelf bij welke verzekeraar je de WA autoverzekering afsluit.

Verzekerd onder de FBTO WA autoverzekering

In onderstaand schema lees je wat er onder de FBTO WA autoverzekering gedekt is. In de polisvoorwaarden lees je uitgebreider wat wel en niet is verzekerd.

Verzekerd Niet verzekerd
Schade aan anderen Schade aan jezelf of aan de auto
Schade aan spullen van anderen Ruitschade
Ruitschade
Brand, storm- en natuurschade
Schade aan je auto door aanrijding

Schade aan andere personen en zaken is verzekerd

Het gaat om schade veroorzaakt door de auto. Bij schade aan andere personen moet je denken aan verwondingen (lichamelijk of geestelijk) en overlijden. Bij schade aan spullen bedoelen we schade aan:

 • Andere motorrijtuigen
 • Losse spullen van de ander (telefoon bijvoorbeeld)
 • Onroerend goed van de ander (voortuin)
 • Dieren van de ander (je rijdt een hond aan)

Ook schade die je veroorzaakt aan je eigen tweede auto is verzekerd.

Kosten van een rechtszaak worden vergoed

Wanneer iemand anders een rechtszaak tegen jou als verzekerde aanspant vanwege een conflict met de auto, worden de kosten van verdediging vergoed door FBTO. Onder voorwaarden dat FBTO de leiding heeft, een advocaat kiest en het standpunt bepaalt.

Is de WA-autoverzekering van FBTO iets voor mij?

De WA variant van de basisverzekering voor auto’s van FBTO wordt het meest gekozen bij auto’s die ouder zijn dan 10 jaar. Je betaalt een relatief lage premie. Omdat de auto wat ouder is, kun je ervoor kiezen de schade niet te laten herstellen. Of bij veel schade een nieuwe auto aan te schaffen.

2. WA-Plus autoverzekering FBTO

Wil je ook sommige schade aan je eigen auto verzekerd hebben, maar niet teveel premie betalen? Dan kies je voor de WA-Plus verzekering van FBTO. Je bent hierbij niet alleen verzekerd voor schade die je aan anderen veroorzaakt, maar ook voor eigen schade. Zoals ruitschade, brandschade en schade door hagel of storm.

Wat is verzekerd?

Net als bij de WA verzekering is letselschade en materiële schade aan anderen verzekerd. Daarnaast is ook ruitschade, schade door brand en bijvoorbeeld diefstal verzekerd.

Verzekerd Niet verzekerd
Schade aan (spullen van) anderen Eigen schade door een aanrijding
Diefstal, joyriding en vermissing Ergens rijden waar dat niet mag
Ruitschade Bestuurder heeft geen (geldig) rijbewijs
Schade door brand of natuurrampen Schade door alcohol, drugs, medicijnen of andere bedwelmende stoffen
Schade door overstekend wild Je hebt ernstige schuld aan de schade

Brand, ontploffing, bliksem en storm verzekerd

Daarnaast ben je verzekerd bij schade door:

 • Hagel
 • Vulkaanuitbarstingen
 • Lawines
 • Overstroming
 • Schade door een botsing met dieren die niet zijn aangelijnd als je onderweg bent (bijvoorbeeld een ree)

Diefstal is gedekt

Ook gestolen onderdelen van de auto worden vergoed. Zoals de airbags of koplampen.

Reed iemand ‘voor de lol’ in de auto zonder jouw toestemming? Dit heet joyriding. Schade die door joyriding ontstaat (bijvoorbeeld een botsing) is onder de WA-Plus verzekering van FBTO gedekt.

Is de WA-Plus autoverzekering van FBTO iets voor mij?

Of de WA-Plus verzekering iets voor je is, hangt af van de leeftijd van je auto. Is de auto tussen de 7 en 10 jaar oud, dan raadt FBTO een WA-Plus autoverzekering aan.

3. WA-Casco verzekering FBTO

De WA-Casco verzekering van FBTO is een andere naam voor de allrisk verzekering. Met deze verzekering ben je voor schade aan anderen én aan jezelf gedekt. Ook als je de schade zelf hebt veroorzaakt. Bijvoorbeeld door het rijden tegen een paaltje.

Verzekerd onder de WA-Casco verzekering FBTO

Dit is de meest uitgebreide basisdekking van de FBTO autoverzekering. Hoewel een hoop verzekerd is, zijn er uitzonderingen. Het is daarom belangrijk om goed te lezen wat wel en niet gedekt is.

Verzekerd Niet verzekerd
Schade aan (spullen van) anderen Schade tijdens een slipcursus
Diefstal, joyriding en vermissing Ergens rijden waar dat niet mag
Ruitschade Bestuurder heeft geen (geldig) rijbewijs
Schade door brand of natuurrampen Schade door alcohol, drugs, medicijnen of andere bedwelmende stoffen
Eigen schade door een aanrijding Je hebt ernstige schuld aan de schade

Schade door aanrijding of botsing is verzekerd

Ook als de schade komt door een oorzaak van de auto zelf. Dit heet een eigen gebrek. Je moet hier uiteraard niet van op de hoogte zijn geweest bij het afsluiten van de verzekering. Let op: de reparatie van het eigen gebrek betaalt de FBTO niet.

Niet verzekerd als je meedoet aan een wedstrijd

Het risico op schade tijdens een autorace of andere wedstrijd is groot. Daarom vergoeden de meeste verzekeraars deze schade niet. Dat geldt ook voor FBTO. Schade veroorzaakt tijdens een snelheidsrit, behendigheidsrit of training hiervoor is niet verzekerd. Een uitzondering hierop is wanneer een instructeur het diploma Wrm (Wet rijonderricht motorrijtuigen) bezit.

Is de WA Casco Autoverzekering van FBTO iets voor mij?

FBTO adviseert de WA Casco verzekering voor autobezitters met een auto tot 7 jaar. Is je auto gloednieuw? Dan doe je er goed aan om voor allrisk te kiezen. De premie ligt iets hoger, maar je weet zeker dat je goed bent verzekerd bij schade.

Start met het verzekeren van je auto

 • Vanaf €17.49 per maand!
 • Zonder tussenpersoon
 • Direct af te sluiten

Extra opties bij de basis autoverzekering

Bij FBTO heb je extra opties om je autoverzekering uit te breiden. Weet je dus of je WA, WA-Plus of WA Casco wilt? Kijk dan vooral welke van onderstaande opties nog meer interessant zijn voor je.

Eigen risico

Met de optie ‘eigen risico’ kies je zelf je eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe minder autopremie je betaalt. Bij schade betaal je dan eerst het bedrag aan eigen risico dat je hebt gekozen. Dat is € 150, € 300 of € 500. De rest vergoedt FBTO.

Aanschafwaarderegeling

Als je auto total loss is of gestolen, krijg je standaard de dagwaarde van de auto vergoed. Dit is het bedrag wat de auto op het moment van het ongeluk waard is. Kies je voor de optie ‘aanschafwaarderegeling’? Dan krijg je het bedrag terug waarvoor je jouw auto hebt aangeschaft. Dit ligt bijna altijd hoger dan de dagwaarde!

Eigen keuze herstelbedrijf

Ben je erg tevreden met het schadeherstelbedrijf waar je al jaren heen gaat? Of zit er tussen de aangesloten schadeherstelbedrijven van FBTO niks tussen voor je? Als je de extra optie ‘Eigen keuze herstelbedrijf’ aanzet kies je zelf bij welke garage je jouw auto laat repareren.

Schadeherstellers FBTO

Wanneer je voor deze extra optie kiest, wordt de schade aan je auto herstelt door een schadeherstelbedrijf dat zit aangesloten bij FBTO. Het voordeel van deze optie is dat je geen extra premie betaalt en de schade snel hersteld is.

FBTO autoverzekering

Aanvullende modules

Wanneer je voor de autoverzekering van FBTO kiest, kun je nog ‘modules’ toevoegen. Dit zijn aanvullende dekkingen. Het gaat om de volgende modules:

 • Inzittendenverzekering
 • Pechhulp binnenland
 • Pechhulp buitenland
 • Rechtsbijstand

Inzittendenverzekering

Met deze module zijn alle mede passagiers verzekerd als je een ongeluk krijgt met de auto. Zowel verwondingen als schade aan spullen wordt vergoed. Zo voorkom je discussies met de tegenpartij over schadevergoeding.

Pechhulp binnenland

Deze module kies je voor 24/7 pechhulp in Nederland. Dag en nacht staat de hulpdienst voor je klaar. Vervangend vervoer wordt geregeld en reparatie wordt vergoed. Let op: kosten van onderdelen voor reparatie worden niet vergoed.

Pechhulp buitenland

De module pechhulp buitenland is voor mensen die regelmatig in het buitenland zijn. Bijvoorbeeld op vakantie. Vervoer van de auto naar Nederland is gelukkig verzekerd. Ook vervangend vervoer, als dat nodig is. Zo ga je altijd zorgeloos op reis.

Rechtsbijstand

Dit is een aanvullende dekking voor wie graag verzekerd wilt zijn van juridische hulp bij een auto-ongeluk. Je bent wereldwijd verzekerd. Er zijn geen wachttijden en de juridische hulp is geheel onafhankelijk.

Bijzondere voorwaarden

Sommige onderdelen van de FBTO autoverzekering zijn standaard. Zo heb je net als bij andere verzekeraars keuze uit drie basisdekkingen en is de hulpcentrale 24/7 beschikbaar. Maar er zijn een paar bijzondere voorwaarden die eruit springen.

Geen no-claimkorting: FBTO heeft geen no-claimkorting meer. Wel worden de schadevrije jaren bijgehouden. Het no-claimsysteem is te ingewikkeld, vindt FBTO. Door afscheid te nemen van het bonus-malussysteem krijgt bovendien iedereen de juiste premie.

Optie voor vrije reparatiekeuze: sommige verzekeraars vergoeden de herstelkosten niet als je naar een niet-aangesloten herstelbedrijf gaat. Of de kosten worden slechts gedeeltelijk vergoed. Bij FBTO kun je er bewust voor kiezen om je auto te laten repareren door een schadeherstelbedrijf waar je zelf voor hebt gekozen. Tegen een iets hogere premie, dat wel.

Hagel is gedekt: schade door natuurgeweld en storm is gedekt onder de autoverzekering van FBTO. Ook hagel. Hagel is niet altijd gedekt bij alle verzekeraars. Goed om op te letten dus!

1, 2 of 3 jaar aanschafwaarderegeling: kies je voor deze regeling, dan wordt bij total loss of diefstal het aankoopbedrag (2e hands) of de nieuwwaarde (1e eigenaar) van de auto betaald. Je kunt kiezen tussen een 1, 2 of 3 jaar aanschafwaarderegeling. De jaren staan voor het aantal jaar dat je de auto in bezit hebt. Wat hier bijzonder aan is, is dat je veel keuze hebt in het aantal jaren waarvoor je de regeling wilt afsluiten. Bij veel verzekeraars heb je die keuzevrijheid niet.

Wij raden de FBTO Autoverzekering aan

De FBTO autoverzekering is een betrouwbare en erkende verzekering met veel verschillende dekkingsopties. Voor iedereen zit er een geschikte variant tussen. Of je een nieuwe auto hebt of een ouder exemplaar van 7+ jaar, bij FBTO ben je – letterlijk – verzekerd van een geweldige verzekering.

Laatst aangepast op 06-03-2024 - Gepubliceerd op 01/04/2019

Autoverzekeringen vergelijken

FBTO autoverzekering
Premie v.a.* €17.49
1
Centraal Beheer autoverzekering
Premie v.a.* €20.38
2
Unive autoverzekering
Premie v.a.* €17.26
3
Allianz Direct autoverzekering
Premie v.a.* €20.98
4
InShared autoverzekering
Premie v.a.* €20.66
5

* Berekend voor WA in April 2024 - VW Polo uit 2012, Postcode 8932DP, Geboren 01-01-1980, 10.000KM per jaar en met 10 schadevrije jaren.

Alle verzekeraars