Alleen de allerbeste verzekeraars voor u!

Autoverzekeringen top 3

Alle verzekeraars

Waar op te letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Wie voor de eerste keer een auto koopt, zal veel tijd besteed hebben aan het uitzoeken van een leuke tweedehandse of zelfs nieuwe wagen. Bij het afsluiten van een autoverzekering is het ook belangrijk om de tijd te nemen. Wie voor een tweede, derde, vierde keer of meer een auto koopt en altijd dezelfde autoverzekering blijft houden, doet zichzelf hoogst waarschijnlijk tekort.

Ook als de auto al langer in het bezit is, kan het wijzigen van de dekking van de autoverzekering zijn nut hebben, want een gloednieuwe auto mag dan het beste uit zijn met een all risk polis, dat geldt echt niet voor een oude wagen met een leeftijd van tien jaar of ouder. Het hangt dus van meerdere factoren af wat de beste autoverzekering is.

Zelf


Dekking van de autoverzekering
Een WA verzekering moet altijd worden afgesloten als je een auto hebt, want daarmee krijgen andere die schade lijden een vergoeding van de verzekeraar. Het is jammer als een gloednieuwe eigen auto beschadigd raakt en aangezien een WA verzekering daar geen vergoeding voor biedt, is het verstandig om voor een aanvullende dekking, zoals een all risk polis voor gedeeltelijk cascodekking te kiezen. Een auto tussen de drie jaar en acht jaar oud kan bijvoorbeeld prima verzekerd worden met een beperkt cascodekking.

Inzittendenverzekering
Waar op lettenVeel automobilisten sluiten naast de autoverzekering ook een inzittendenverzekering af, waarmee de passagiers verzekerd zijn als er zich een ongeluk voordoet. Dat is echter niet altijd noodzakelijk, want de inzittenden hebben ook de mogelijkheid om de schade op de WA verzekering van de automobilist te verhalen.

Of eventueel op de WA verzekering van de bestuurder in de andere auto die het ongeluk heeft veroorzaakt. Indien er echter geen schuldige kan worden aangewezen, dan zal de WA verzekering alleen een vergoeding toekennen aan de bestuurder.

Bij de keuze voor een inzittendenverzekering kan er een keuze worden gemaakt tussen een ongevallen inzittendenverzekering en een schade inzittendenverzekering. Bij de eerste optie wordt er een vast bedrag betaald bij overlijden of invaliditeit en bij de tweede optie wordt de werkelijk geleden schade vergoed.

Schadevrije jaren
Er worden schadevrije jaren opgebouwd als er in een jaar geen schade geclaimd is bij de verzekeraar en dat leidt tot een korting op de premie van de autoverzekering. Bij het wel claimen van schade zakt de verzekerde een aantal treden terug op de bekende bonus/malus ladder, waardoor de premie weer stijgt. Het aantal treden terugval bij een schadeclaim kan verschillen bij de verzekeraars. Een extreem lage premie voor een autoverzekering kan zomaar betekenen dat de terugval enorm is als er schade wordt geclaimd.

Total loss schadevergoeding
Er wordt van een total loss situatie gesproken als het herstel van schade aan de wagen meer gaat kosten dan de auto waard is. Bij het zelf veroorzaakt hebben van een total loss situatie van de auto zal de schade bij een WA verzekering of beperkt cascodekking niet vergoed worden. Bij een all risk verzekering wordt doorgaans de dagwaarde van de auto vergoed. Bij nieuwe autos geldt dat verzekeraars vaak het eerste jaar de nieuwwaarde van de auto vergoeden en dat is zeker een aandachtspuntje.

Accessoires meeverzekeren
Accessoires worden bij een beperkt cascodekking of all risk verzekering vaak tot een bepaald bedrag meeverzekerd en bij een WA verzekering helemaal niet. Bekijk de voorwaarden voor het meeverzekeren van accessoires en let ook op het maximale bedrag dat er uitgekeerd wordt bij schade of diefstal. Voor het extra meeverzekeren van accessoires moet uiteraard wel een hogere premie worden betaald.

Schade in het buitenland
De dekking van de autoverzekering voor het rijden in het buitenland is natuurlijk belangrijk om te weten als er met de auto op vakantie wordt gegaan naar een ander land. In de landen waar de groene kaart geldig is wordt de schade volgens de autoverzekering in Nederland vergoed. Maar hoe zit het met andere zaken, zoals het regelen van vervangend vervoer? Dit wordt niet standaard gedekt door elke autoverzekering en is dus ook de moeite waard om goed te onderzoeken.

Autoverzekering opzeggen
Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering moet de bestaande polis uiteraard worden opgezegd. Na afloop van het verzekeringsjaar kan de autoverzekering in elke maand worden opgezegd.

Copyright - 2014 2017 Auto-verzekering.net Alle rechten voorbehouden
Veelgestelde vragen | Disclaimer | Contact