Vergelijken

Autoverzekering opzeggen

  • Michael van SlotenGeschreven door Michael van Sloten
  • Laatst aangepast 06-03-2024
  • Gemiddelde leestijd: 2 minuten.

Autoverzekering opzeggen

Er kunnen allerlei redenen te bedenken zijn waarom mensen hun autoverzekering opzeggen. Het opzeggen van een autoverzekering moet volgens de voorwaarden van de verzekeraar gebeuren, waarbij er met onderstaande punten rekening gehouden kan worden als legitieme reden voor opzegging.

  • Verkoop van de auto
  • Total loss situatie van auto
  • Autodiefstal
  • Wijziging in polisvoorwaarden of premie
  • Einde overeenkomst

Let op: Anders dan bij een energiecontract (voorbeeld) dien je zelf je verzekering op te zeggen. Bij een overstap zal de nieuwe verzekeraar dit niet voor jou doen.

Het opzeggen van de verzekering kan eenvoudig via het online klantenportaal, de app en soms verplicht per telefoon. Let er altijd op dat er een bevestiging van de opzegging wordt gegeven.

Vrijwaringsbewijs bij sloop of verkoop

Bij de verkoop of sloop van een auto is het nodig om een vrijwaringsbewijs aan de verzekeraar te tonen. Dat houdt namelijk in dat de verzekerde geen eigenaar meer is van de auto, zodat de autoverzekering kan worden beƫindigd.

Ook claims, zoals verkeersboetes kunnen je dan niet meer aangerekend worden. Stuur een kopie van het vrijwaringsbewijs binnen een maand naar de verzekeraar, zodat je niet nog een maand langer premie bent verschuldigd.

Wie een nieuwe auto koopt en de andere verkoopt kan dezelfde autoverzekering bij de huidige verzekeraar behouden onder dezelfde voorwaarden. Een premiewijziging kan wel plaatsvinden, want die is mede afhankelijk van de waarde van de auto.

Autoverzekering schorsen

Als je besluit de auto een tijd niet te gebruiken en deze staat niet op/aan de openbare weg, dan kun je deze schorsen. Je kunt het kenteken bij de RDW schorsen en daarna de autoverzekering schorsen. Je zet als het ware de verzekering op pauze. Het schorsen van een verzekering is eigenlijk alleen voor mensen welke een oldtimer of speciale auto hebben welke in bijvoorbeeld de winter niet de weg op gaat.

Wijziging in premie of voorwaarden

De premie en de voorwaarden mogen door de verzekeraar tussentijds gewijzigd worden, maar dat geeft de verzekerde wel het recht om de polis op te zeggen. Daarbij moet wel de opzegtermijn in acht worden genomen, die meestal een maand bedraagt. Sommige verzekeraars zijn bereid een beter aanbod te doen als het blijkt dat je de verzekering wil stoppen.

Zorg ervoor dat je bij een nieuwe autoverzekering geaccepteerd bent voordat je je oude verzekering stop zet. Je kunt bij het afsluiten een startdatum kiezen, zorg ervoor dat deze dezelfde is als de afloop datum van de oude verzekering.

Het stopzetten zonder nieuwe geplande polis zal vaak niet lukken vanwege de verzekeringsplicht in Nederland. Het opzeggen van een verzekering van een verkochte auto is makkelijk omdat dit te controleren is via het kenteken bij de RDW.

Autoverzekeringen vergelijken

FBTO autoverzekering
Premie v.a.* €17.79
1
Centraal Beheer autoverzekering
Premie v.a.* €20.38
2
Unive autoverzekering
Premie v.a.* €17.43
3
Allianz Direct autoverzekering
Premie v.a.* €20.78
4
InShared autoverzekering
Premie v.a.* €20.56
5

* Berekend voor WA met prijzen van Juli 2024 - VW Polo uit 2012, Postcode 8932DP, Geboren 01-01-1980, 10.000KM per jaar en met 10 schadevrije jaren.