Vergelijken

Waarborgfonds Motorverkeer

  • Michael van SlotenGeschreven door Michael van Sloten
  • Laatst aangepast 06-03-2024
  • Gemiddelde leestijd: 8 minuten.

Stel, je wordt voor het stoplicht aangereden door een auto. De ander blijkt niet verzekerd te zijn. Een hele vervelende situatie. Want normaal gesproken krijg je uitgekeerd door de verzekeraar van de tegenpartij. Weliswaar via je eigen verzekeraar, maar dat gaat nu niet. De tegenpartij is immers niet verzekerd. Wat nu?

Nog een situatie. Je wordt aangereden door een auto… die gewoon doorrijdt! Het kenteken kun je niet meer nalezen. Zit je dan, met schade aan de auto. Misschien zelfs met letselschade. Een gebroken arm, kapotte kleren. Omdat je geen idee hebt wie jou heeft aangereden, kun je geen claim indienen bij de verzekeraar. Moet je nu met de schade blijven zitten?

Niet altijd. Gelukkig kun je in de situatie dat de dader onbekend of onverzekerd is, in sommige gevallen tóch de schade vergoed krijgen. Namelijk via het Waarborgfonds Motorverkeer. Wat dit Waarborgfonds precies is en in welke situaties je aanspraak maakt op vergoeding, lees je hier.

Wat is het Waarborgfonds Motorverkeer?

Het Waarborgfonds is een organisatie die schadevergoeding uitkeert aan iedereen die door een motorvoertuig schade heeft geleden en de schade niet bij de eigen verzekeraar kan claimen.

In welke situaties kun je bij het Waarborgfonds terecht?

Het gaat om de volgende situaties:

  • Het andere motorvoertuig is niet verzekerd
  • Het andere voertuig is niet verzekerd vanwege principiële bezwaren van de eigenaar
  • De bestuurder van het andere motorvoertuig is doorgereden en de identiteit van de bestuurder is niet te achterhalen
  • Het motorvoertuig is gestolen
  • De verzekeraar van het motorvoertuig is failliet

Bij het Waarborgfonds kun je dus alleen schade claimen als deze is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Denk aan een auto, scooter of vrachtwagen.

Waarborgfonds motorverkeer

Ook bij ongelukken met voertuigen zonder kenteken

Het voertuig dat jou heeft aangereden en onbekend of onverzekerd is, hoeft geen motorvoertuig met kenteken te zijn. Dus ook als het voertuig in jouw situatie een vorkheftruck was, of tractor, kun je een beroep doen op het Waarborgfonds. Deze voertuigen horen namelijk ook gewoon een verzekering te hebben zodra ze deelnemen aan het verkeer. Met ‘verkeer’ kan ook een haventerrein, bedrijfsterrein of eigen terrein worden bedoeld.

Wanneer geen recht op schadevergoeding?

Word je bijvoorbeeld aangereden door een fietser? Dan kun je helaas geen beroep op het Waarborgfonds doen. Bij een aanrijding met een elektrische fiets gelukkig wel.

Ook heb je geen recht op vergoeding door het Waarborgfonds wanneer jouw auto beschadigd is door:

  • vernieling
  • vandalisme
  • vuurwerk
  • brandstichting
  • natuurgeweld
  • poging tot diefstal

Geen Waarborgfonds bij WA Volledig Casco autoverzekering

Ben je WA volledig casco verzekerd? Dan wordt de schade die je hebt door het onbekende voertuig of de persoon die is doorgereden gedekt door jouw verzekering. Je hoeft dus geen beroep te doen op het Waarborgfonds.

Dit is anders wanneer je een WA verzekering hebt of een WA beperkt casco verzekering. In die gevallen zou je normaal gesproken van de verzekeraar van de andere partij een vergoeding krijgen (via je eigen verzekeraar, die dat onderling afhandelt met de verzekeraar van de tegenpartij). Nu dat niet mogelijk is, mag je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Mits je aan de vereisten voldoet, natuurlijk.

Welke schade vergoedt het Waarborgfonds?

Het maakt niet uit om wat voor schade het gaat. Het Waarborgfonds vergoedt zowel materiële schade als letselschade.

Materiële schade is schade aan spullen en letterlijk ‘materiaal’. Denk aan kapotte kleding, krassen op de auto, kapotte bumpers.

Letselschade is schade als gevolg van verwondingen die je oploopt door het ongeluk. Bijvoorbeeld kosten voor het ziekenhuis en de fysio. Ook die schade krijg je door het Waarborgfonds vergoed.

Hoe kun je een schade melden?

Is de schade veroorzaakt door een onbekend motorvoertuig? Dan moet je eerst zelf zien te ontdekken of je erachter kunt komen wie de schade heeft veroorzaakt.

- Je kunt bijvoorbeeld een getuigenonderzoek doen. Vraag rond in de buurt waar het ongeluk plaatsvond of iemand iets heeft gezien. Misschien heeft iemand zelfs een foto gemaakt van de auto met het kenteken. Of iemand kende de persoon die doorreed.

- Ook is het mogelijk een oproep te plaatsen via een advertentie of social media. Zo kun je er alsnog achter komen wie de veroorzaker is en is een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer misschien niet nodig.

- Daarnaast moet je verplicht aangifte doen bij de politie.

Het doen van aangifte en actief achterhalen van de identiteit van de dader moet binnen 14 dagen gebeurd zijn. Lukt dat niet? Dan vergoedt het Waarborgfonds de schade helaas niet.

Bewijzen dat je schade hebt

Je kunt natuurlijk niet zomaar schade claimen bij het Waarborgfonds. Om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt, moet je aan het Waarborgfonds bewijs kunnen laten zien. Denk aan foto’s van de schade (kapotte bumper, krassen, lakschade en kapotte onderdelen). Tip: maak meerdere foto’s zodat je zeker weet dat de schade goed zichtbaar is.

Eigen risico Waarborgfonds

Bij materiële schade heb je een eigen risico. Dit is een bedrag dat je altijd zelf betaalt als je schade hebt. Het wettelijk eigen risico bij het Waarborgfonds Motorverkeer is €250,-.

Is de schade lager dan het eigen risico van het Waarborgfonds? Dan krijg je geen schadevergoeding.

Het eigen risico geldt niet voor letselschade.

Hoe wordt het Waarborgfonds gefinancieerd?

Het fonds heeft geen winstoogmerk en keert alleen geld uit. Dus hoe komt het Waarborgfonds aan geld, vraag je je misschien af?

Het geld dat het Waarborgfonds uitkeert wordt gefinancieerd door alle verzekeringsmaatschappijen in Nederland waarbij je een autoverzekering kunt afsluiten. Eigenlijk draagt iedereen met een autoverzekering dus bij aan het fonds.

Hoe lang duurt het voordat je geld krijgt van het Waarborgfonds?

Het Waarborgfonds heeft er het meeste aan als de schade zo snel mogelijk geregeld wordt. De richtlijn is 6 weken. Maar houd er rekening mee dat jouw situatie hier (sterk) vanaf kan wijken.

Soms moet het fonds namelijk wachten op stukken. Bijvoorbeeld van de politie, of toch van een verzekeraar. Wie weet moeten er nog een aantal getuigenverklaringen binnenkomen. Dit is allemaal relevant voor de tijd waarop jij moet wachten op je schadevergoeding.

Schade door een gemoedsbezwaarde

Soms is iemand onverzekerd vanwege persoonlijke redenen of geloof. Iemand heeft zoals dat heet ‘gemoedsbezwaren’. Deze mensen krijgen van de overheid een vrijstelling van de plicht jezelf te verzekeren. Hierdoor zijn ze zelf verantwoordelijk voor schade aan de eigen auto. Wel moeten ze jaarlijks bijdragen aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden.

Het kan natuurlijk voorkomen dat een gemoedsbezwaarde schade toebrengt aan de auto van een ander. Is dat bij jou het geval? Dan moet je eerst proberen de eigenaar van het motorvoertuig aansprakelijk te stellen. Word je schade niet vergoed? Dan kun je een verzoek indienen bij het Waarborgfonds.

Getuigenverklaring

Zijn er mensen in de buurt van het ongeluk geweest die kunnen bevestigen wat er is gebeurd? Dan doe je er verstandig aan een getuigenverklaring in te laten vullen.

Om het jezelf makkelijker te maken kun je op de website van het Waarborgfonds een document downloaden dat je meteen naar de getuige kunt sturen. Hierin staan de vragen die beantwoord moeten worden en het Waarborgfonds nodig heeft om een besluit over jouw aanvraag te kunnen nemen. Vragen die langskomen zijn:

- Waar vond de aanrijding precies plaats?

- Waar kent u de aanrijding van?

- Heeft u de aanrijding zelf zien gebeuren?

Ook wordt getuigen gevraagd om een situatieschets te maken van wat zij precies hebben gezien.

In de praktijk is minimaal één getuigenverklaring nodig om succesvol een beroep te kunnen doen op het Waarborgfonds. Dat kan een medepassagier zijn, een voorbijganger, maar ook een buurvrouw die door het raam het ongeluk heeft zien gebeuren, of iemand die de hond uitliet. Alleen de lezing van jouw als bestuurder is namelijk niet voldoende.

Alleen in Nederland, of ook in het buitenland?

Aangereden worden door een onbekend of onverzekerd voertuig kan natuurlijk ook in het buitenland voorkomen. Ook dan vergoedt het Waarborgfonds soms de schade. Maar dan moet wel aan bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Ten eerste móet de schade zijn veroorzaakt binnen de Europese Unie.

Daarnaast moet er sprake zijn van één van de volgende situaties:

- De buitenlandse verzekeraar heeft geen schaderegelaar in Nederland aangesteld

- De buitenlandse verzekeraar of Nederlandse schaderegelaar heeft je geen gemotiveerd antwoord gegeven binnen 3 maanden nadat je een verzoek om schadevergoeding hebt gevraagd

- De gegevens van het voertuig dat de schade heeft veroorzaakt kunnen niet worden achterhaald

- De buitenlandse verzekeraar kan niet binnen twee maanden worden achterhaald

Vaak is de dekking van het land waar het ongeval plaatsvond bepalend. Is één van bovenstaande situaties van toepassing? Dan kan het Waarborgfonds Motorverkeer je wellicht helpen. Misschien kunnen ze ook op een praktische manier iets voor je betekenen.

Wordt mijn schade vergoed door het Waarborgfonds?

Of de schade in jouw persoonlijke geval wordt vergoed, kunnen we niet zeggen. Dit hangt af van alle omstandigheden van het geval. Daarom is het altijd raadzaam om een check te doen op de website van het Waarborgfonds om er zeker van te zijn dat jouw schade wordt vergoed. Je kunt hier een specifieke test doen. Ook vind je daar ontzettend veel informatie over alles wat met het Waarborgfonds te maken heeft.

Vragen over het Waarborgfonds?

Je kunt altijd contact met het fonds opnemen via +31 (0)70 3408 200 of per email via info@waarborgfonds.nl.