Alleen de allerbeste verzekeraars voor u!

Autoverzekeringen top 3

Alle verzekeraars

Wat zijn de gevolgen als mijn auto niet is verzekerd?

Het rijden in een auto die niet is verzekerd kan verstrekkende gevolgen hebben. In de eerste plaats kan er een boete worden opgelegd als er geen autoverzekering is afgesloten. De problemen worden echter groter op het moment dat er met de onverzekerde auto schade wordt veroorzaakt. Schade wordt normaal gesproken door de verzekeraar afgehandeld, maar bij het ontbreken van een autoverzekering kan dat uiteraard niet. Indien er hierdoor gedupeerden ontstaan, kunnen deze bij het Waarborgfonds aankloppen voor een vergoeding. De schade wordt overigens verhaald bij de eigenaar van de onverzekerde wagen.

Motorrijtuigen zonder verzekering
De Rijksdienst voor het Wegverkeer voert de controle uit over het verzekerd zijn van de motorrijtuigen. Er reden een aantal jaren geleden nog bijna 250.000 motorrijtuigen zonder verzekering rond, waarbij het om ongeveer 70.000 bromfietsen en snorfietsen ging. Het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in 2008 nog ongeveer 9,5 miljoen euro uitgekeerd als gevolg van schade die veroorzaakt werd door motorrijtuigen zonder verzekering en in veel gevallen konden de kosten niet bij de veroorzaker van de schade verhaald worden.

Onverzekerd rijden Controle op verzekering
Indien er sprake is van een overtreding in het geval van een onverzekerde auto, zal er via de officier van justitie een transactievoorstel worden gedaan.
Het controleren van de verzekeringsplicht van eigenaren van motorrijtuigen is niet moeilijk.

Bij een nieuwe auto wordt bijvoorbeeld een kentekenbewijs afgegeven en bij het veranderen van eigenaar wordt de auto op naam van de nieuwe eigenaar gezet. Het is bij het RDW dus altijd bekend wie daadwerkelijk de eigenaar is van een auto. Deze gegevens kunnen vergeleken worden bij de verzekeraars waar de kentekens ook geregistreerd staan.

Indien een kenteken is afgegeven dat niet bij een verzekeraar geregistreerd staat houdt dus in dat de auto niet verzekerd is. Het is echter wel duidelijk wie de eigenaar is van de onverzekerde auto.

Gevolgen van onverzekerde auto
De gevolgen van het veroorzaken van schade met een onverzekerde auto kunnen enorm zijn. Dat geldt zeker als er sprake is van letselschade die door een onverzekerde eigenaar van een auto ontstaan is. Ook materiële schade kan enorm in de papieren lopen, maar letselschade kan door de grote financiële gevolgen voor de onverzekerde eigenaar een grote last worden. Mocht de gedupeerde bijvoorbeeld niet meer kunnen werken, dan zal de schadeclaim gigantisch zijn en daar is de onverzekerde eigenaar van de auto aansprakelijk voor.

Verplichte dekking van de autoverzekering
Een auto moet minimaal voor de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd worden en dat wordt de wa verzekering genoemd. Afhankelijk van de leeftijd van de wagen kan de auto uitgebreider worden verzekerd, maar dat is dus niet verplicht.

Aansprakelijkheid bestuurder of eigenaar
De eigenaar heeft de verantwoordelijkheid over de onverzekerde auto en zal ook verantwoordelijk zijn voor de gedragingen van de bestuurder. Hierop geldt een uitzondering en dat is als de bestuurder de wagen zonder medeweten van de eigenaar heeft meegenomen. Er moet dan wel sprake zijn van diefstal of van bijvoorbeeld joyriding om de schade op de bestuurder in plaats van op de eigenaar van de auto te kunnen verhalen.

Copyright - 2014 2017 Auto-verzekering.net Alle rechten voorbehouden
Veelgestelde vragen | Disclaimer | Contact