Vergelijken

Autoverzekering vergelijken

  • Michael van SlotenGeschreven door Michael van Sloten
  • Laatst aangepast 06-03-2024
  • Gemiddelde leestijd: 6 minuten.

Een autoverzekering uitzoeken lijkt misschien makkelijk, maar stiekem zijn er best een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Elke autoverzekering is namelijk weer anders en iedereen heeft andere wensen.

Waar begin je? Over welke zaken moet je hebben nagedacht? Op welke dingen moet je letten bij het uitzoeken van een autoverzekering? Wij helpen je op weg.

Basisdekking

Het eerste – en meteen belangrijkste – aspect van de autoverzekering waar je op moet letten, is de dekking. Die gaat over hoe ruim je jouw auto wilt verzekeren.

Er zijn 3 standaard dekkingsopties: WA, WA+ en WA Volledig Casco.

  • WA dekt alleen schade veroorzaakt aan een ander
  • WA+ dekt daarnaast ook bepaalde schade aan de eigen auto (zoals schade door storm of brand)
  • WA Volledig Casco dekt schade aan de eigen auto door overige situaties (zoals een aanrijding), ook als je die zelf hebt veroorzaakt

Bijna elke autoverzekeraar biedt (in ieder geval) deze 3 dekkingsopties aan. De meeste mensen kiezen voor een WA dekking bij een wat oudere auto. De WA+ dekking is geschikt voor auto’s tussen de 5 en de 10 jaar. Heb je een (gloed)nieuwe auto? Dan is de WA Volledig Casco dekking waarschijnlijk het meest geschikt. Omdat bij deze dekking bijna alle schade aan de auto wordt vergoed, betaal je wel een hogere premie.

Aanvullende dekkingen

Bij de extra dekkingsopties wordt het pas echt interessant. Dit worden ook wel ‘aanvullende dekkingen’ of ‘modules’ genoemd. Iedere autoverzekeraar heeft zijn eigen aanvullende dekkingsopties. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Rechtsbijstand
  • Inzittendenverzekering
  • No-Claimbeschermer
  • Pechhulp buitenland

Kijk vooral naar wat in jouw situatie geschikt en passend is.

Voorwaarden

Hoewel de kleine lettertjes lezen nooit leuk is, kan het je enorm helpen bij het uitkiezen van een autoverzekering. Elke autoverzekering heeft namelijk weer andere voorwaarden. Zo kan het zijn dat bij de ene verzekeraar schade door hagel is gedekt, en bij de ander niet. Bij de ene verzekeraar is misschien schade door het tanken van de verkeerde brandstof gedekt, bij de ander niet.

Voorbeelden van voorwaarden die vaak verschillen per verzekeraar zijn:

Nieuwwaarderegeling van 3 ipv 1 jaar. Sommige verzekeraars vergoeden bij total loss van je auto de nieuwwaarde. Dat is de waarde die de auto nieuw kost als je die nu opnieuw koopt. Is jouw auto 1 jaar oud, dan krijg je vaak de nieuwwaarde vergoed. Soms is dat tot 3 jaar oud. Heb je een auto van 2 jaar oud in je bezit? Dan is het dus zeker de moeite waard om voor een autoverzekering met nieuwwaarderegeling van 3 jaar te gaan.

Wintersportdekking: wat nou als je door de sneeuw in de problemen komt? Schade door slecht weer? Pechhulp bij een sneeuwstorm? Sommige verzekeraars dekken schade door omstandigheden op wintersport.

Buitenlanddekking: in welke landen ben je verzekerd? Met een Nederlandse autoverzekering ben je in vrijwel de hele Europese Unie verzekerd. Er zitten soms nog een paar landen bij, afhankelijk van je autoverzekering en verzekeraar. Denk aan Israël, Tunesië of Turkije. Zijn dit landen waar je regelmatig naartoe rijdt? Check dat goed of de autoverzekering jouw schade daar dekt!

Premie

De premie kan per verzekeraar sterk verschillen. Je wilt de perfecte combinatie hebben van een dekking die bij jou auto past, en een premie die niet te hoog uitvalt. Vergelijk daarom de premies van verschillende verzekeraars en kies de optie die het beste aansluit bij jouw behoefte.

Aanbiedingen

Veel autoverzekeraars hebben bepaalde aanbiedingen om klanten te trekken. Zo is een bekende aanbieding dat je korting krijgt als je een tweede auto bij dezelfde autoverzekeraar verzekert. Dit kan interessant zijn voor gezinnen met een tweede auto.

Een andere aanbieding die je vaak tegenkomt is dat je het eerste jaar korting krijgt op de premie. Dit staat los van de no-claimkorting, die we later in dit artikel behandelen.

Tip: Let er goed op of een aanbieding bij de desbetreffende autoverzekeraar wel écht voordelig uitpakt. Soms lijkt iets mooi, maar ben je uiteindelijk meer geld kwijt voor minder waarde (bijvoorbeeld bij een voordelige autoverzekering in het eerste jaar die het tweede jaar ineens een stuk duurder wordt).

Eigen risico

Bijna altijd betaal je eigen risico bij een autoverzekering als je schade hebt gereden. Dit betekent dat je tot een bepaald bedrag de schade zelf betaalt.

De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Kijk goed of de verzekeraar een vast eigen risico heeft, of dat je zelf de hoogte hiervan mag bepalen. De meeste mensen vinden het prettig om zelf te kiezen hoeveel eigen risico je betaalt. Bij een aantal autoverzekeraars kun je bijvoorbeeld kiezen tussen een eigen risico van € 100, € 250 en € 500. Let op: dit zijn slechts geschatte bedragen.

Sommige verzekeraars hanteren helemaal geen eigen risico. Daar staat tegenover dat de premie vaak hoger is.

Schadevrije jaren

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade claimt op je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je op jouw premie krijgt. Dit heet no-claimkorting. Hoeveel korting dat is per schadevrij jaar, verschilt per verzekeraar.

Bij sommige verzekeraars krijg je met 5 schadevrije jaren 10% korting op de premie, bij andere 15%. Bekijk altijd de bonusmalusladder om uit te rekenen hoeveel korting je krijgt. Lees voor meer informatie over dit ingewikkelde onderwerp ons andere artikel over no-claimkorting en schadevrije jaren.

Reviews en ervaringen

Hoe is de gemiddelde klantervaring bij de autoverzekeraar? Wat zegt Trustpilot? Is het een betrouwbare partij waar je bij pech of problemen makkelijk terecht kunt? Reviews en recensies kunnen veel zeggen over de kwaliteit van de service van een autoverzekeraar. Daar willen we wel de kanttekening bij plaatsen dat ervaringen en reviews sterk persoonlijk gekleurd zijn.

(Klanten)service

Een voordeel van de autoverzekering is dat je bij de meeste autoverzekeraars 24/7 terecht kunt voor problemen met de auto. Maar er zijn verzekeraars die verder gaan in hun service. Denk aan lokale adviseurs die je op een kantoorlocatie kunt bezoeken en jou helpen met advies over de autoverzekering, soms ook andere zaken.

Extra opties

Elke autoverzekeraar heeft iets unieks. Een unieke feature, dekkingsoptie, of service. Zo hebben sommige autoverzekeraars een ‘Veilig rijden’ optie. Een speciale app van de autoverzekeraar houdt bij wat je rijgedrag is. Rijd je veilig genoeg? Dan krijg je korting op je premie. Een andere extra optie is bijvoorbeeld pechhulp in het buitenland. Die zie je er soms ook als aanvullende dekkingsoptie bij staan.

Opzeggen

Tegenwoordig is de opzegtermijn bij bijna alle autoverzekeraars gelijk. Na een jaar kun je de autoverzekering maandelijks opzeggen. Controleer dit voor de zekerheid goed na.

Vertrouw op je gevoel

Naast letten op dekkingen, voorwaarden, premie en extra opties het natuurlijk belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de verzekeraar. Passen de waarden die het bedrijf wilt uitstralen bij jouw persoonlijke waarden? Wat voor gevoel krijg je als je op de website komt? Voel je je aangesproken? Lees bijvoorbeeld de ‘over ons’ pagina. En vooral: vertrouw op je intuïtie. Zo weet je zeker dat jij de autoverzekering kiest die het beste bij je past.

Hieronder zie je alle autoverzekeringen op onze website.

Autoverzekeringen vergelijken

FBTO autoverzekering
Premie v.a.* €17.79
1
Centraal Beheer autoverzekering
Premie v.a.* €20.38
2
Unive autoverzekering
Premie v.a.* €17.43
3
Allianz Direct autoverzekering
Premie v.a.* €20.78
4
InShared autoverzekering
Premie v.a.* €20.56
5
ASR autoverzekering
Premie v.a.* €29.22
6
Aegon autoverzekering
Premie v.a.* €46.33
7
Nationale Nederlanden autoverzekering
Premie v.a.* €29.96
8
ANWB autoverzekering
Premie v.a.* €21.12
9

* Berekend voor WA met prijzen van Juli 2024 - VW Polo uit 2012, Postcode 8932DP, Geboren 01-01-1980, 10.000KM per jaar en met 10 schadevrije jaren.