Vergelijken

Hoe werkt pechhulp?

  • Michael van SlotenGeschreven door Michael van Sloten
  • Laatst aangepast 13-11-2024
  • Gemiddelde leestijd: 5 minuten.

Hoe werkt pechhulp?

Hoe kwalitatief het voertuig ook mag zijn dat je hebt aangekocht en hoe goed je deze ook mag onderhouden, het spreekt voor zich dat je altijd met een bepaalde panne kan worden geconfronteerd. Gelukkig bestaat er zoiets als pechhulp waardoor je bij een panne niet in de koude blijft staan. Pechhulp omvat alle mogelijke hulp die je kan krijgen wanneer je panne hebt. Wat dit betreft kan je meer concreet denken aan de onderstaande zaken:

  • Herstellingen die ter plaatse uitgevoerd kunnen worden;
  • Vervangend vervoer waar je tijdelijk gebruik van kan maken;
  • Het weg laten slepen van je voertuig naar een garage;

Ondanks het feit dat het merendeel van de auto-eigenaars in Nederland wel over pechhulp beschikken is het zo dat velen niet goed weten hoe deze nu precies werkt en vooral wat er nu exact allemaal is ingedekt. Geldt dat ook voor jou? Dan kan de informatie op deze pagina daar zonder twijfel verandering in brengen!

Hoe kan je pechhulp afsluiten?

In eerste instantie is het van belang om te weten dat pechhulp op tal van verschillende manieren kan worden afgesloten. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen deze opties:

  • Het is mogelijk om het aanvullend te laten verzekeren bij je autoverzekering;
  • Je kan ervoor kiezen om pechhulp af te sluiten via je autodealer;
  • Er bestaan aparte pechhulpdiensten zoals de ANWB die speciale lidmaatschappen aanbieden;

Pechhulp is een (aanvullende) verzekering welke in Nederland niet verplicht is. Je kan er dus eveneens voor kiezen om gewoon geld opzij te leggen om de kosten die verbonden zijn aan pech onderweg mee te betalen. Let wel, onderschat zeker niet hoe snel deze kosten kunnen oplopen!

Pechhulp

Wie of wat is er verzekerd bij pechhulp?

Wanneer je een aanvullende verzekering voor pechhulp toe wenst te voegen aan jouw autoverzekering is het van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat je op tal van verschillende manieren ingedekt kan zijn tegen schade. Dit verschilt per verzekeraar.

  • Een pechhulp verzekering op kenteken;
  • Een pechhulp verzekering op persoon;
  • Een pechhulp verzekering op gezin;

Is er sprake van een verzekering op kenteken? Dan maakt het helemaal niet uit welke persoon met het voertuig in kwestie rijdt. De pechhulp geldt dan immers voor het voertuig op zich. Dat is erg handig wanneer er regelmatig verschillende personen met een bepaalde auto rijden. Ben je echter de eigenaar van verschillende auto's? Dan zal je vast kunnen stellen dat het doorgaans financieel interessanter is om persoonlijk verzekerd te zijn voor pechhulp.

Pechhulp verzekering op gezin

De derde optie waarover je beschikt is kiezen voor een pechhulp verzekering op gezin. Wanneer je jouw auto deelt met andere leden uit het gezin (bijvoorbeeld je vrouw of zoon of dochter), dan kan het voordelig zijn om pechhulp op adres te laten verzekeren.

Wat bij pech in of aan je eigen woonplaats?

Het klinkt misschien op het eerste zicht een beetje vreemd, maar het is het in de praktijk absoluut niet. Naar schatting is het zelfs zo dat zomaar even bijna de helft van de pechgevallen voorkomen in of aan de eigen woonplaats. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een voertuig dat te maken heeft met een platte batterij waardoor ze niet kan worden gestart.

In deze situatie is het van belang om er rekening mee te houden dat dergelijke hulp in bepaalde gevallen niet valt onder de standaard dekking van pechhulp in Nederland. Dit betekent dan ook dat er hiervoor een aparte verzekering dient te worden afgesloten.

Pechhulp in het buitenland

Ben jij iemand die regelmatig op vakantie gaat naar het buitenland en doe je dat het vaakst met de eigen auto? Dan kan ook kiezen voor een dekking voor pechhulp in het buitenland altijd interessant zijn. Op deze manier ben je namelijk ook in een ander land ingedekt bij pech of panne. De kosten waarmee je in het buitenland kan worden geconfronteerd bij pech kunnen zeer hoog oplopen. Wanneer je dus met andere woorden regelmatig naar het buitenland op reis gaat is het afsluiten van een dergelijke dekking zeker en vast iets wat het overwegen waard is. Vergeet daarbij ook zeker niet de mogelijke dekking voor je caravan en / of aanhangwagen!

Welke zaken zijn niet ingedekt onder pechhulp?

Ondanks het feit dat pechhulp dus een groot aantal verschillende schadegevallen indekt is het zo dat bepaalde vormen van pech met je voertuig toch (min of meer) onverzekerd blijven. In een dergelijke situatie is het dan ook zo dat je autoverzekeraar de geleden schade niet of slechts beperkt zal vergoeden. Enkele bekende voorbeelden van zo'n schadegevallen zijn de volgende:

  • Schade als gevolg van vandalisme;
  • Schade veroorzaakt door de natuur;
  • Pech als gevolg van een aanrijding;
  • Pech door slijtage of een slecht onderhoud;
  • Geconfronteerd worden met een lekke band;

Het is van cruciaal belang om er rekening mee te houden dat de schadegevallen die niet worden ingedekt onder pechhulp kunnen verschillen afhankelijk van de autoverzekeraar in kwestie. Bij twijfel over wat er nu precies wel en wat er nu vooral niet is ingedekt is het dan ook altijd een goed idee om even contact op te nemen met jouw autoverzekeraar.

Vervangend vervoer nodig? Let goed op!

Heb je autopech en is het niet mogelijk om enige tijd gebruik te maken van je eigen auto? Heb je echter wel elke dag een voertuig nodig, bijvoorbeeld om mee naar je te werk te gaan of de kinderen van school te halen? Dan spreekt het voor zich dat je behoeften kan hebben aan vervangend vervoer. Het is zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat dergelijk vervangend vervoer niet altijd standaard is inbegrepen in de dekkingen voor pech onderweg. Wil je graag kunnen rekenen op vervangend vervoer als onderdeel van je pechhulp verzekering? Hou er dan rekening mee dat dit vaak een niet onaanzienlijke invloed heeft op de hoogte van je verzekeringspremie.