Roy Data systeem
- Geschreven door Michael van Sloten
- Laatst aangepast 05-06-2024
- Gemiddelde leestijd: 4 minuten.
De Roy Data is een centrale database waarin autoverzekeraars schadevrije jaren (no claim) van verzekeringnemers bijhouden. Van zodra je, je autoverzekering opzegt en je dus een nieuwe autoverzekering wenst af te sluiten worden de schadevrije jaren waarover je beschikt in deze Roy Data database opgegeven.
Dit is een verplichting waar alle autoverzekeraars aan dienen te voldoen. Sluit je een nieuwe autoverzekering af? Dan kan je nieuwe verzekeraar eenvoudig je schadevrije jaren opvragen in deze Roy Data database. Vervolgens kan je nieuwe verzekeringspremie hier (deels) op worden afgestemd.
De juiste premiekorting toekennen kan door een verzekeraar slechts gebeuren op het ogenblik dat hij of zij precies weet van hoeveel schadevrije jaren er precies sprake is. De Roy Data inzien is hiervoor dan ook van cruciaal belang. Het feit dat er sprake is van een dergelijke centrale database zorgt ervoor dat de opgebouwde schadevrije jaren van elke (potentiële) verzekeringnemer zeer eenvoudig opgevraagd kunnen worden. Dit maakt ook de aanvraagperiode voor je nieuwe verzekering een flink stuk korter.
De centrale database Roy Data maakt het dus eenvoudig mogelijk om de schadevrije jaren van een bepaalde (potentiële) verzekeringnemer op te vragen. Dit gezegd hebbende is de vraag uiteraard hoe dat nu precies kan gebeuren.
Het opvragen van geregistreerde data bij de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars kan gebeuren door middel van een inzagerecht formulier. Dit Roy Data inzagerecht formulier is zowel beschikbaar als een schriftelijk document als onder de vorm van een digitaal formulier.
De kans bestaat dat je nieuwe verzekeraar er niet in slaagt om je schadevrije jaren in Roy Data op te vragen. Dit zou echter eigenlijk niet mogen. Je oude autoverzekeraar is immers zoals reeds aangehaald altijd verplicht om je gerealiseerde aantal schadevrije jaren aan te geven in de Roy Data database. Tal van verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van dit probleem, namelijk:
Je vorige verzekeraar heeft het aantal schadevrije jaren niet doorgegeven aan Roy Data. In dat geval dien je met je vorige verzekeraar contact op te nemen om dit alsnog te doen.
Het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd zijn inmiddels verlopen. In dit geval kan je helaas niet langer aanspraak maken op een premiekorting voor je autoverzekering.
In een zeldzaam geval is het ook mogelijk dat een verkeerd aantal schadevrije jaren zijn opgenomen in de Roy Data. Het spreekt voor zich dat het zeer belangrijk is om dit zo snel mogelijk recht te laten zetten.
Ben je erin geslaagd om een schadevrij jaar op te bouwen? Dat is goed nieuws! Hopelijk volgen er nog heel wat meer! Veel mensen gaan er in de praktijk echter vanuit dat schadevrije jaren onbeperkt geldig blijven. Dat is echter niet correct.
Kies je er op een zeker ogenblik voor om je autoverzekering op te zeggen bij je bestaande verzekeraar? Dan blijven de opgebouwde schadevrije jaren die je kan opvragen in Roy Data doorgaans nog (maximaal) drie jaar geldig.De informatie die in Roy Data staat opgenomen is dus zeer belangrijk voor verzekeraars. Autoverzekeraars gebruiken deze data eigenlijk omwille van twee verschillende redenen, namelijk:
- Om te bepalen hoeveel premiekorting er precies kan worden toegekend;
- Om te bepalen hoe betrouwbaar een bepaalde (potentiële) verzekeringnemer is;
Hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd in Roy Data maakt immers niet alleen duidelijk hoeveel korting een verzekeraar kan toekennen op je autoverzekering, daarnaast zegt het ook iets over jouw rijvaardigheid. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren is gelegen, des te meer vertrouwen er zal ontstaan bij je nieuwe verzekeraar. Dat levert je als verzekeringnemer eigenlijk alleen maar voordelen op.