Alleen de allerbeste verzekeraars voor u!

Autoverzekeringen top 3

Alle verzekeraars

Onder de 18 een autoverzekering afsluiten

Vroeger kon je pas starten met rijlessen vanaf je 18e jaar. In Nederland kunnen jongeren vandaag de dag met 17 jaar hun rijbewijs halen. Ze mogen dan de weg op met een begeleider tot ze zelf 18 zijn. Dit experiment wordt ook wel 2toDrive genoemd.

Vanaf 16 jaar kunnen jongeren zich inschrijven voor hun theorie, waarbij dezelfde exameneisen gelden als bij jongeren van 18 jaar en ouder. De rijlessen kunnen worden gevolgd bij een rijschool naar keuze vanaf 16,5 jaar. Vanaf hun 17e kunnen ze daadwerkelijk examen doen.

Unive

Geslaagd, en dan?

Zonder begeleiding auto rijden mag vanaf je 18e, met begeleiding vanaf je 17e. Wil jij je eigen auto kopen? Dit kan handig zijn als je ver van school woont of werkt, maar bij het hebben van een auto komt best wat kijken. Zo moet je sowieso een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebben.

Je kunt daarnaast kiezen voor verzekeringen die jou comfortabel laten voelen. Het verschilt per verzekeraar hoe streng de regels zijn als je een verzekering af wilt sluiten onder de 24 jaar. Let daar goed op.

Op naam van je ouders

Ouders gunnen hun kinderen een lage premie, dus verzekeren ze de auto van hun kind zelf. Zo worden er schadevrije jaren opgebouwd, wat veel voordeel op kan leveren. Hoe dan ook, de premies van autoverzekeringen zijn op dit moment in dalende lijn. Dit resulteert in een betaalbare premie voor 18-jarige autobestuurders.

Sluit je de verzekering toch niet af op eigen naam, zorg er dan wel voor dat je ouder bent dan 18 en thuis woont. Onder de 18 gaat het dus niet. Het is voor de verzekeraar tevens belangrijk dat je aangeeft of je de eerste of de tweede bestuurder bent. Dit bepaalt namelijk deels de hoogte van je premie. Sluit je de verzekering af op naam van je ouders, dan krijg je pakketkorting en profiteer je van collectief voordeel, wat tientallen euro's per jaar kan schelen. Je bouwt dan zelf geen schadevrije jaren op.

Mogelijkheden

De WA verzekering is verplicht, zoals al eerder beschreven. Hiermee ben je verzekerd voor de schade die je maakt aan een andere auto. Bij een beperkt casco verzekering valt hier ook bepaalde schade aan je eigen auto onder. Bij een volledige verzekering ben je haast voor alles verzekerd, dus ook als je zelf schade rijdt.

Natuurlijk word je beloond als je dit niet doet en wordt de te betalen premie lager. Immers: je kost de maatschappij dan geen geld.

Conclusie

Als je jonger bent dan 18, is het voor zover bekend nog niet mogelijk om je eigen verzekering af te sluiten voor de auto. Het is bij sommige verzekeraars onder de 24 zelfs al lastig.

Gelukkig zijn de regels in Nederland aan het versoepelen, dus wie weet kan dit binnen enkele jaren wel. Verdiep je alvast een klein beetje in de mogelijkheden en bekijk welke verzekering het best bij jou zou passen!

Copyright - 2014 2017 Auto-verzekering.net Alle rechten voorbehouden
Veelgestelde vragen | Disclaimer | Contact