Onder de 18 een autoverzekering afsluiten
- Geschreven door Michael van Sloten
- Laatst aangepast 06-03-2024
- Gemiddelde leestijd: 3 minuten.
Vroeger kon je pas starten met rijlessen vanaf je 18e jaar. In Nederland kunnen jongeren vandaag de dag met 17 jaar hun rijbewijs halen. Ze mogen dan de weg op met een begeleider tot ze zelf 18 zijn. Dit experiment wordt ook wel 2toDrive genoemd.
Vanaf 16 jaar kunnen jongeren zich inschrijven voor hun theorie, waarbij dezelfde exameneisen gelden als bij jongeren van 18 jaar en ouder. De rijlessen kunnen worden gevolgd bij een rijschool naar keuze vanaf 16,5 jaar. Vanaf hun 17e kunnen ze daadwerkelijk examen doen.
Zonder begeleiding auto rijden mag vanaf je 18e, met begeleiding vanaf je 17e. Wil jij je eigen auto kopen? Dit kan handig zijn als je ver van school woont of werkt, maar bij het hebben van een auto komt best wat kijken. Zo moet je sowieso een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) hebben. Omdat je op je 17e nog geen volledig rijbewijs hebt kun je niet zelf een auto aanschaffen.
Koop vanaf je 18e een auto, zet deze op je eigen naam en kies daarbij voor een geschikt verzekeringspakket. Voor beginnende bestuurders is het aan te raden een goedkopere en wat oudere auto te kopen. Deze zal goedkoper zijn in aanschaf en goedkoper te verzekeren zijn. Een simpele WA verzekering die enkel schade aan anderen dekt zal voldoende zijn. Je bouwt met deze auto al wel schadevrije jaren op waardoor je premie elk jaar fors zal dalen.
Ouders gunnen hun kinderen een lage premie, dus verzekeren ze de auto van hun kind zelf. Dit is echter niet de bedoeling als jij als 18 jarige de hoofdbestuurder bent. De premie zal laag zijn omdat jouw ouders jaren lang schadevrij hebben gereden. Als de verzekeraar erachter komt dat de ouders niet de hoofdbestuurder zijn van het voertuig kunnen ze besluiten schades niet uit te keren.
Er zijn wel verschillende andere mogelijkheden. Een verzekeraar als ANWB biedt bijvoorbeeld het bijschrijven van jouw autoverzekering aan op de polis van je ouders. Je moet er wel rekening mee houden dat je dan geen schade vrije jaren opbouwt die je mee kan nemen naar een andere verzekeraar. Een andere optie is het opgeven als 2e hoofdbestuurder, echter als jij hierbij jouw geboortedatum aangeeft is de kans groot dat het premie voorstel flink zal stijgen.
Als je af en toe een ritje maakt in de auto van je ouders ben je niet de hoofdbestuurder, dat is natuurlijk geen probleem. Mocht je zelf schade veroorzaken dan zal de premie van je ouders wel stijgen, zij hebben de auto verzekerd.
Zoals eerder aangegeven is het als beginnend bestuurder het slimste om een goedkopere oudere auto te kopen en deze zelfstandig te verzekeren, vanaf je 18e. Hiermee bouw je relatief voordelig schadevrije jaren op en kun je na een aantal jaar een duurdere auto aanschaffen zonder dat je gigantische premies hoeft te betalen voor de verzekering.
Het aanschaffen van extra opties naast een standaard WA verzekering zoals Casco en Allrisk zullen de premier doen stijgen.
Als je jonger bent dan 18, is het voor zover bekend nog niet mogelijk om je eigen verzekering af te sluiten voor de auto. Het is bij sommige verzekeraars onder de 24 zelfs al lastig of tegen een forse extra premie.
Omdat je onder de 18 niet volledig zelfstandig een auto mag besturen, zal je ook geen auto op jouw naam kunnen zetten. Wacht tot je 18 bent met het kopen of leasen van een eigen auto, dit zal echter wel duurder zijn dan een ervaren bestuurder.