Vergelijken

Schade zelf betalen of de verzekering aanspreken?

  • Laatst aangepast 02-06-2014
  • Gepubliceerd 02-06-2014
  • Gemiddelde leestijd: 2 minuten.

Deze keer een blog over een onderwerp waar mensen soms niet aan denken, de no claim korting na schade bij uw autoverzekering. Een vriendin van mij heeft laatst schade gemaakt tijdens het parkeren aan een deurpost, uiteraard netjes de gegevens achtergelaten en de eigenaar nam contact op.

Na een taxatie bleek het herstel van de schade (een deukje en kras) 125 euro te kosten. Mijn vriendin riep meteen, ach, ik ben verzekerd toch!? Ik wees haar erop dat ze behoorlijk meer kan gaan betalen op het moment dat ze een dergelijk bedrag gaat claimen bij haar autoverzekering. Ik heb dit voor haar berekend en dat bleek inderdaad te kloppen.

Ze was een beginnende bestuurder met 3 schade vrije jaren en betaalde 50 euro per maand voor haar allrisk autoverzekering. Op het moment dat ze de schade claimde, dus die 125 euro, viel ze een tree naar beneden en ging de premie omhoog naar 68,50 euro. Op jaarbasis is dit een verhoging van 222 euro, een behoorlijk bedrag! Uiteindelijk heeft ze besloten om de schade uit eigen zak te betalen niet via de autoverzekering. Ze had het geld toevallig nog liggen en het leek haar een goed plan.

In dit geval heeft ze een terugval van 2 schade vrije jaren bespaard. Hiermee bespaart ze de komende jaren aanzienlijk op haar autoverzekering. Naast de hogere premie zoals hierboven geschreven gaat natuurlijk de komende 2 jaar haar premie ook verder omlaag omdat ze dan uiteindelijk 5 schade vrije jaren heeft opgebouwd. Al met al gerekend, door zelf de 125 euro te betalen, bespaart ze 414 euro over de komende 2 jaar. Het goed bekijken en berekenen van de no claim/premie ladder is daarom zeer verstandig. Als het gaat om aanrijding van bijvoorbeeld 2500 euro is het natuurlijk een ander verhaal, kleine schades kunt u over het algemeen beter zelf betalen.

Ik hoor jou denken, ik betaal voor mijn no-claim beschermer dus ik ben veilig? Helaas! Een no-claim beschermer zie ik een beetje als dwang middel van een verzekeraar. Ze verhogen jouw premie niet na een claim maar het aantal schade vrije jaren gaat wel degelijk naar beneden! Je moet dus bij die verzekeraar blijven om van de no claim korting te blijven genieten, echter, als je naar een andere autoverzekeraar overstapt dan zul je een stuk hogere premie moeten gaan betalen. Het is natuurlijk geen probleem als je tevreden bent met de huidige verzekeraar, maar in geval van een conflict is het overstappen moeilijker omdat je meer zal moeten betalen.