Alleen de allerbeste verzekeraars voor u!

Autoverzekeringen top 3

Alle verzekeraars

Blog

Winterbanden, de zin en onzin.

Deze keer gaan we het hebben over winterbanden en uw autoverzekering. Zoals u wellicht weet zijn winterbanden in vrijwel alle wintersport bestemmingen verplicht (soms ook i.c.m. Kettingen). Dit omdat de overheden hebben bepaald dat zomerbanden in hellingen met sneeuw te gevaarlijk zijn. Mocht u alsnog met uw zomerbanden op wintersport vakantie gaan dan is de kans groot dat u een dikke boete krijgt en de auto mag laten staan totdat er winterbanden onder zitten.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Dit komt omdat het hier vaak een korte periode glad cq sneeuwval is. Toch kiezen steeds meer consumenten voor winterbanden omdat ze denken dat dit de veiligheid bijzonder vergroot.

In praktijk blijft dat winterbanden goed werken in sneeuw omstandigheden, denk aan besneeuwde (deels platgereden) wegen en zachte paden. In geval van bijvoorbeeld ijzel of puur ijs zijn de verschillen tussen winter- en zomerbanden klein.

Uw autoverzekering dekt sowieso schade in Nederland op zomerbanden. Omdat de overheid het niet verplicht kan de verzekeraar niet zeggen dat ze geen schade uit gaan keren omdat u op zomerbanden reed. In het buitenland is het echter wel zo dat u in vrijwel alle gevallen direct aansprakelijk bent als u op zomerbanden heeft gereden in de winter. Het maakt dan weinig uit hoe het ongeluk precies tot stand is gekomen, de overheid/politie zal u vrij snel aansprakelijk stellen voor het niet gebruiken van winterbanden.

Moet ik dan winterbanden kopen? Dat hangt echt van uw autogebruik af. Maakt u bijvoorbeeld enkel korte ritten of slechts een maal per week gebruik van de auto, kunt u daarnaast de auto laten staan als het echt gesneeuwd heeft? Dan vinden wij het niet echt nodig.

Uw autoverzekering zal natuurlijk wel adviseren om winterbanden te nemen omdat de kans op schade in sneeuwomstandigheden kleiner is. Er zijn zelfs autoverzekeringen welke speciale kortingen hebben op winterbanden. Vooralsnog is het niet verplicht en kun je op de zomerbanden blijven rijden in de winter.

Geschreven door Martijn op 21-01-2015
Schade zelf betalen of de verzekering aanspreken?

Deze keer een blog over een onderwerp waar mensen soms niet aan denken, de no claim korting na schade bij uw autoverzekering. Een vriendin van mij heeft laatst schade gemaakt tijdens het parkeren aan een deurpost, uiteraard netjes de gegevens achtergelaten en de eigenaar nam contact op.

Na een taxatie bleek het herstel van de schade (een deukje en kras) 125 euro te kosten. Mijn vriendin riep meteen, ach, ik ben verzekerd toch!? Ik wees haar erop dat ze behoorlijk meer kan gaan betalen op het moment dat ze een dergelijk bedrag gaat claimen bij haar autoverzekering. Ik heb dit voor haar berekend en dat bleek inderdaad te kloppen.

Ze was een beginnende bestuurder met 3 schade vrije jaren en betaalde 50 euro per maand voor haar allrisk autoverzekering. Op het moment dat ze de schade claimde, dus die 125 euro, viel ze een tree naar beneden en ging de premie omhoog naar 68,50 euro. Op jaarbasis is dit een verhoging van 222 euro, een behoorlijk bedrag! Uiteindelijk heeft ze besloten om de schade uit eigen zak te betalen niet via de autoverzekering. Ze had het geld toevallig nog liggen en het leek haar een goed plan.

In dit geval heeft ze een terugval van 2 schade vrije jaren bespaard. Hiermee bespaart ze de komende jaren aanzienlijk op haar autoverzekering. Naast de hogere premie zoals hierboven geschreven gaat natuurlijk de komende 2 jaar haar premie ook verder omlaag omdat ze dan uiteindelijk 5 schade vrije jaren heeft opgebouwd. Al met al gerekend, door zelf de 125 euro te betalen, bespaart ze 414 euro over de komende 2 jaar. Het goed bekijken en berekenen van de no claim/premie ladder is daarom zeer verstandig. Als het gaat om aanrijding van bijvoorbeeld 2500 euro is het natuurlijk een ander verhaal, kleine schades kunt u over het algemeen beter zelf betalen.

Ik hoor jou denken, ik betaal voor mijn no-claim beschermer dus ik ben veilig? Helaas! Een no-claim beschermer zie ik een beetje als dwang middel van een verzekeraar. Ze verhogen jouw premie niet na een claim maar het aantal schade vrije jaren gaat wel degelijk naar beneden! Je moet dus bij die verzekeraar blijven om van de no claim korting te blijven genieten, echter, als je naar een andere autoverzekeraar overstapt dan zul je een stuk hogere premie moeten gaan betalen. Het is natuurlijk geen probleem als je tevreden bent met de huidige verzekeraar, maar in geval van een conflict is het overstappen moeilijker omdat je meer zal moeten betalen.

Geschreven door Bram op 02-06-2014
No-Claim en het veranderen van autoverzekering?

In deze blog zou ik graag eens wat willen vertellen over uw no claim als u wisselt van autoverzekering. Toevallig zat ik een tijdje terug een consumentenprogramma te kijken op TV (Radar of Kassa) en toen kwam dit onderwerp aan bod. Het ging over een meneer met tientallen schade vrije jaren welke na overstap maar een beperkt aantal kon meenemen omdat meer 'toch geen zin' heeft. Ik ben hier vandaag even ingedoken en vandaar deze blog.

Stel u heeft na jarenlang zorgvuldig rijden 30 schade vrije jaren opgebouwd, hiermee heeft u de hoogst mogelijke korting behaald op uw verzekering. Toch wilt u overstappen omdat u bij een andere autoverzekering een betere dekking kunt krijgen tegen een lagere prijs. Tot zover niets aan de hand. U stapt over, uw oude verzekering zet het aantal schade vrije jaren in een centraal computersysteem welke de nieuwe verzekeraar kan opvragen. U stapt over, krijgt uw nieuwe polispapieren en dan bent u er weer klaar voor. Althans, dat denkt u !

Wat u niet weet is, is dat sommige verzekeraars zoals Centraal Beheer een maximum aantal schadevrije jaren meenemen. Omdat deze verzekeraars zeggen, bij ons krijgt u niet meer korting als u boven de 15 schade vrije jaren komt is het niet nodig c.q. onmogelijk om deze mee te nemen in ons systeem. Dat is natuurlijk ook zo en dat is ook geen probleem, maar het probleem komt pas als u wel wat krijgt.

Als u wel een schade geval gaat claimen bij uw verzekering heeft dit wel degelijk een negatief effect. Per schade gaat u, afhankelijk van uw autoverzekering, een stapje omlaag op de 'ladder'. Dit betekend dat u een x aantal schade vrije jaren kwijtraakt.

Stel u heeft een parkeerschade gemaakt en dit kost u 4 schadevrije jaren omdat u dit claimt bij uw all risk verzekering. Bij de oude verzekering waar u 30 schade vrije jaren had staan was er niets aan de hand geweest, u gaat naar 26 jaren en dit zult u verder niet in uw portemonnee voelen. Bij de nieuwe verzekering is dit anders! U gaat van 15 jaren naar 11, dit zal vrijwel altijd een stijging van minstens 10% tot 20% op de maandelijke premie betekenen.

Dit is natuurlijk oneerlijk. Ik zou als ik u was voor het overstappen met 15+ schade vrije jaren altijd op papier hebben staan dat u alle jaren mee mag nemen, dit voorkomt eventuele hogere premies bij schade.

Dat verzekeraars niet altijd de jaren meenemen is natuurlijk om u te verleiden bij ze te blijven. Naast de korting is er natuurlijk ook een no claim beschermer. Deze 'beschermer' zorgt ervoor dat u bij schade niet meer hoeft te betalen. Dit betekend echter niet dat u dit geen schade vrije jaren kost, die worden wel degelijk afgeschreven, maar dit is een soort extra verzekering. Als u dus overstapt zult u merken dat uw premie kan stijgen als u op dat moment uw tekort aan schade vrije jaren aangevuld heeft met een no claim beschermer.

Oftewel, zoals ik altijd zeg, lees de kleine lettertjes en stuur desnoods een brief met vragen. Een telefoongesprek kunt u niet terughalen om te bewijzen dat het bedrijf wat anders heeft beweerd!

Geschreven door Bram op 28-04-2014
Waarom zouden vrouwen minder schade veroorzaken?

Jawel, onze eerste blog gaat over het eeuwenoude geruzie tussen mannen en vrouwen! Het onderwerp is, wie rijdt er beter.... De vrouwen zeggen dat dat de vrouwen zijn en de mannen uiteraard dat het de mannen zijn. Diverse uitspraken kwamen er aan te pas zoals 'Vrouw achter het stuur, bloed aan de muur'. In deze blog een luchtige blik op het echte verschil, of is dat er niet?

Onderzoek verteld ons dat mannen van nature een betere aanleg hebben voor het autorijden dan vrouwen. Dit betekend dus ook dat mannen sneller en vaker risicos nemen, als het dus mis gaat is het goed mis! Vrouwen zijn daarintegen terughoudender in het verkeer en zullen meer te maken hebben met kleine 'oeps' momentjes, zoals een deukje tijdens het inparkeren of het raken van de stoep bij een iets te korte bocht.

Mannen hebben meer last van hormonen achter het stuur, testosteron. Ze denken meer te kunnen drinken voordat ze gaan rijden, rijden sneller, dragen minder vaak de gordel en halen riskante manoeuvres uit. Vrouwen hebben dit niet, dus hebben deze problemen niet. Vrouwen hebben juist het voordeel van oestrogeen welke verantwoordelijk is voor het rustigere gedrag, lange concentratie en het aan de regels houden.

Dus, kort samengevat, vrouwen rijden dus inderdaad beter dan mannen. Vrouwen lijken soms wat onzeker in het verkeer, maken klunzige foutjes maar zorgen uiteindelijk voor minder schade. Mannen kunnen jarenlang zonder schade rondrijden maar dan ineens een gigantische aanrijding veroorzaken, dit zal bij vrouwen minder gebeuren. Sommige autoverzekeringen spelen hier handig op in, bijvoorbeeld Zij rijdt beter. In hoeverre dit discriminerend is naar de autorijdende mannen is eigenlijk nooit aangevochten, ik zelf vond dit nogal raar omdat je iemand uitsluit op basis van geslacht.

Dus vrouwen, doe uw voordeel en zoek naar een autoverzekering welke een lagere premie kan bieden. En voor de mannen, tja, jullie zullen het vast als onzin bestempelen ;-)

Geschreven door Martina op 30-03-2014
Copyright - 2014 2017 Auto-verzekering.net Alle rechten voorbehouden
Veelgestelde vragen | Disclaimer | Contact