Vergelijken

Winterbanden, de zin en onzin.

  • Laatst aangepast 20-01-2015
  • Gepubliceerd 20-01-2015
  • Gemiddelde leestijd: 2 minuut.

Deze keer gaan we het hebben over winterbanden en uw autoverzekering. Zoals u wellicht weet zijn winterbanden in vrijwel alle wintersport bestemmingen verplicht (soms ook i.c.m. Kettingen). Dit omdat de overheden hebben bepaald dat zomerbanden in hellingen met sneeuw te gevaarlijk zijn. Mocht u alsnog met uw zomerbanden op wintersport vakantie gaan dan is de kans groot dat u een dikke boete krijgt en de auto mag laten staan totdat er winterbanden onder zitten.

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Dit komt omdat het hier vaak een korte periode glad cq sneeuwval is. Toch kiezen steeds meer consumenten voor winterbanden omdat ze denken dat dit de veiligheid bijzonder vergroot.

In praktijk blijft dat winterbanden goed werken in sneeuw omstandigheden, denk aan besneeuwde (deels platgereden) wegen en zachte paden. In geval van bijvoorbeeld ijzel of puur ijs zijn de verschillen tussen winter- en zomerbanden klein.

Uw autoverzekering dekt sowieso schade in Nederland op zomerbanden. Omdat de overheid het niet verplicht kan de verzekeraar niet zeggen dat ze geen schade uit gaan keren omdat u op zomerbanden reed. In het buitenland is het echter wel zo dat u in vrijwel alle gevallen direct aansprakelijk bent als u op zomerbanden heeft gereden in de winter. Het maakt dan weinig uit hoe het ongeluk precies tot stand is gekomen, de overheid/politie zal u vrij snel aansprakelijk stellen voor het niet gebruiken van winterbanden.

Moet ik dan winterbanden kopen? Dat hangt echt van uw autogebruik af. Maakt u bijvoorbeeld enkel korte ritten of slechts een maal per week gebruik van de auto, kunt u daarnaast de auto laten staan als het echt gesneeuwd heeft? Dan vinden wij het niet echt nodig.

Uw autoverzekering zal natuurlijk wel adviseren om winterbanden te nemen omdat de kans op schade in sneeuwomstandigheden kleiner is. Er zijn zelfs autoverzekeringen welke speciale kortingen hebben op winterbanden. Vooralsnog is het niet verplicht en kun je op de zomerbanden blijven rijden in de winter.