Vergelijken

Hoe meld ik schade

  • Michael van SlotenGeschreven door Michael van Sloten
  • Laatst aangepast 06-03-2024
  • Gemiddelde leestijd: 7 minuten.

Je hebt schade aan je eigen auto. Misschien werd je aangereden, viel er een tak op de auto of zitten er krassen op het lak. Wil je hiervoor een vergoeding krijgen, dan is het belangrijk dat je jouw schade zo snel mogelijk bij de autoverzekeraar meldt. Hoe precies, lees je in dit artikel.

Hoe is de schade ontstaan?

Hoe je jouw schade moet melden hangt af van hoe de schade is ontstaan. Daar zit per autoverzekeraar verschil in, maar over het algemeen is de basis hetzelfde. Je kunt schadeveroorzakende gebeurtenissen onderverdelen in:

- Aanrijding

- Ergens tegenaan rijden

- Diefstal

- Ruitschade

- Overige schade

Schade door een aanrijding melden

Oei, het laatste wat je wilt is betrokken raken bij een aanrijding! Je wordt bijvoorbeeld van achteren aangereden voor het stoplicht. Of belandt in een kettingbotsing. Hoe de aanrijding ook is ontstaan, de stappen die je moet zetten zijn nagenoeg hetzelfde.

Stap 1: Breng jezelf in veiligheid

Het allerbelangrijkste om te doen zodra je een ongeluk hebt gehad, is jezelf en je passagiers in veiligheid brengen. Zet de auto zo snel mogelijk aan de kant. Plaats, als je die hebt, een gevarendriehoek achter de auto. Heb je een ongeluk op de snelweg gehad? Ga dan achter de vangrails van de vluchtstrook in de berm staan.

Is er iemand gewond geraakt? Bel meteen de ambulance (112). Ook als je niet zeker weet hoe erg de verwondingen zijn.

Stap 2: Vul het schadeformulier in

Is de situatie veilig? Dan is het tijd om elkaars gegevens te noteren en op te schrijven wat er precies is gebeurd. Dit doe je met behulp van een schadeaanrijdingsformulier, in het kort ook wel schadeformulier genoemd. Hierop vullen zowel jij als de tegenpartij in hoe het ongeluk is gebeurd en waar je schade hebt.

In het kort schrijf je op het schadeformulier op:

- Hoe het ongeluk gebeurde

- Wat de schade is

- Wie er gewond raakte en op welke plekken

Het is belangrijk dat beide partijen het formulier ondertekenen. Maar let op: alleen als je het eens bent met wat er is opgeschreven. Laat je niet verplichten iets te doen waar je niet achter staat!

Stap 3: Verzamel gegevens van de tegenpartij en getuigen

Belangrijke gegevens zijn naam, adres, telefoonnummer, het kenteken (heel belangrijk) en waar de tegenpartij verzekerd is.

Daarnaast heb je erg veel aan getuigenverklaringen. Een getuigenverklaring is een verklaring van iemand die het ongeluk heeft zien gebeuren. Een toevallige voorbijganger, bijvoorbeeld. Als die kan bevestigen wat er is gebeurd – bijvoorbeeld dat jij werd aangereden door de ander – is de kans groter dat jouw verzekeraar de schade kan verhalen op de tegenpartij. Dit kan ook invloed hebben op jouw schadevrije jaren.

Stap 4: Maak foto’s van de schade

Doe dit zo snel mogelijk. Het liefste wanneer het ongeluk net is gebeurd. Zowel de situatie als de schade zelf mag op de foto worden gezet. Maak ook foto’s van de auto van de tegenpartij. De foto’s helpen de verzekeraar bij het in kaart brengen van de schade. En het inschatten van de vergoeding die je krijgt.

Stap 5: Vraag een proces-verbaal bij de politie op

Heb je een aanrijding van achteren gehad? Dan komt er soms een politie agent bij te pas. Die noteert in een document wat hij of zij gezien heeft over hoe het ongeval ontstaan is. Dit kun je gebruiken als bewijs dat de ander verantwoordelijk is voor de schade. Dit document wordt een ‘proces-verbaal’ genoemd.

De politie komt niet altijd kijken. Meestal alleen als er door het ongeluk een onveilige verkeerssituatie is ontstaan. Als je door verwondingen bijvoorbeeld niet in staat bent de weg te verlaten. Of wanneer er sprake is van een conflict tussen jou en de andere automobilist.

Een kopie van het proces-verbaal kun je, nadat het is opgemaakt, tegen een klein bedrag opvragen bij de politie. Soms kun je dit door de autoverzekeraar laten doen.

Stap 6: Meld de schade bij jouw autoverzekeraar

Heb je alle gegevens verzameld? Dan meld je de schade bij de autoverzekeraar. Tegenwoordig kan dat makkelijk en snel via de persoonlijke app van jouw verzekeraar. Daarin upload je een fotokopie van het schadeformulier, de foto’s van de schade en vul je precies in wat de autoverzekeraar wilt weten. Waarschijnlijk is het ook mogelijk om telefonisch of via de website de schade te melden, als je dat liever hebt.

Schade door ergens tegenaan te rijden melden

Tijdens het uitparkeren reed je per ongeluk tegen een paaltje aan. Of je schuurt met de auto langs een boom met uitstekende takken, waardoor je lak beschadigt. Hier doe je makkelijk melding van via de app of op de website van de betreffende verzekeraar.

Maar let op: je bent alleen verzekerd met een WA Volledig Casco verzekering. Heb je een WA verzekering of WA+ verzekering? Dan krijg je de schade die je hebt geleden door ergens tegenaan te rijden niet vergoed.

Schade door diefstal melden

Is je auto gestolen? Dan baal je daar natuurlijk ontzettend van. Gelukkig ben je met een WA+ of WA Volledig Casco verzekering goed verzekerd voor diefstal. Met een WA verzekering krijg je helaas geen vergoeding wanneer je auto wordt gestolen.

Dit zijn de stappen die je moet zetten om diefstal te melden bij de autoverzekeraar.

Stap 1: Doe aangifte

Misschien een open deur, maar zodra je erachter komt dat de auto is gestolen, moet je meteen aangifte doen bij de politie. Je kunt hiervoor bellen naar (0900) 88 44. De politie onderneemt zo snel mogelijk actie en maakt een notitie van jouw aangifte. Als je de diefstal ziet gebeuren, bel dan direct 112.

Stap 2: Neem contact op met het VbV

Nadat je de diefstal bij de politie hebt gemeld, is het slim om ook aangifte te doen bij het VbV. Dit is het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit. Het VbV probeert je auto zo snel mogelijk terug te vinden. De melding kun je online doen via www.isgestolen.nl of telefonisch door te bellen naar (055) 741 00 01.

Stap 3: Meld de diefstal bij de autoverzekeraar

Net als bij schade door een aanrijding of door ergens tegenaan te rijden, meld je de diefstal via de app, website of door telefonisch contact met jouw verzekeraar op te nemen.

Ruitschade melden

Ruitschade is een apart verhaal. Hierbij hoef je bij de meeste autoverzekeraars niet eerst contact op te nemen met de verzekeraar. Je kunt de schade direct laten repareren bij één van de schadeherstellers waar jouw autoverzekeraar een samenwerking mee heeft. Het werkt niet altijd zo, maar vaak wel. De bon wordt door de schadehersteller ingediend bij de verzekeraar. Je hoeft zelf niks meer te doen.

Overige schade melden

Het kan natuurlijk voorkomen dat je om een andere reden schade hebt.

Bijvoorbeeld door:

-Een aanrijding met een dier

- Storm

- Vandalisme

- Brand

In die gevallen is het slim om zo snel mogelijk de schade te melden bij jouw autoverzekeraar. Je hoeft hiervoor niet eerst nog andere stappen te zetten. Tenzij er sprake is van inbraak of vandalisme, dan is het belangrijk aangifte te doen bij de politie.

Het melden van de schade kan waarschijnlijk eenvoudig via de app, online of via een medewerker.

Wel of niet de schade melden?

Soms is het beter om de schade niet te melden. Bijvoorbeeld wanneer je een kleine schade hebt die je zelf hebt veroorzaakt. Door de schade stijgt namelijk je premie. Zelfs bij een klein krasje of barstje in de ruit. Dit heeft invloed op jouw no-claimkorting en het aantal schadevrije jaren. Het melden van de schade kost dan waarschijnlijk meer geld dan zelf de schade laten repareren.

Vraag na bij je eigen autoverzekeraar