Vergelijken

Beste dekking vaak te vinden bij goedkoopste autoverzekering

  • Gepubliceerd op 28-11-2012

Uit een onlangs gehouden onderzoek is gebleken dat de beste dekking vaak bij de goedkoopste autoverzekering te vinden is. Het gaat dan om de zogenoemde all risk verzekeringen, waarbij er dus sprake is van de meest uitgebreide dekking. In het onderzoek is onder meer gekeken naar de nieuwwaarderegeling.

Met betrekking tot de nieuwwaarderegeling van de all riks autoverzekering geldt dat ongeveer veertig procent van de autoverzekeraars een uitstekende nieuwwaarderegeling te bieden heeft. Er wordt dan gedurende de eerste drie jaren het volledige aankoopbedrag vergoed indien de auto totaal verloren raakt en er bijvoorbeeld sprake is van een total loss situatie. Het grootste deel van de autoverzekering biedt de nieuwwaarderegeling slechts voor één jaar aan, waarna rekening gehouden wordt met de afschrijving. Bij dergelijke verzekeringen wordt dan bijvoorbeeld maar 64 procent van de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd.

Uitgaande van een gemiddelde aankoopwaarde van 25.000 euro voor een nieuwe auto en een vergoeding van 64 procent leidt dat tot een gat van 9.000 euro die de eigenaar dan uit eigen zak zou moeten betalen om weer een nieuwe gelijkwaardige auto te kunnen kopen. Overigens geldt voor occasions vaak de regeling dat de dagwaarde aan de hand van de BOVAG koerslijst uitgekeerd wordt. De dagwaarde ligt uiteraard altijd lager dan de oorspronkelijke aanschafprijs. Bij meer dan twintig procent van de autoverzekeringen die deel uit hebben gemaakt van het onderzoek is er voor occasions een occasionregeling van drie jaren.

Het is opvallend dat het vooral de internetverzekeraars degene zijn die de goedkoopste autoverzekering bieden met een verlengde aanschafwaarderegeling, zoals FBTO, ANWB en Inshared.