Vergelijken

Verhoging assurantiebelasting maakt autoverzekering duurder

  • Gepubliceerd op 02-01-2013

Met ingang van 1 januari 2013 is de assurantiebelasting van schadeverzekeringen verhoogd. Dat betekent dat het afsluiten van een autoverzekering voor de consument duurder is geworden. De belasting op de verzekeringen is verhoogd van 9,7 procent naar 21 procent. Overigens geldt de verhoging van de assurantiebelasting niet alleen bij het afsluiten van nieuwe verzekeringen, maar ook voor de bestaande autoverzekering.

De verhoging van de assurantiebelasting voor bestaande autoverzekeringen zal ingaan op de prolongatiedatum. Dat is de vervaldatum die in de polis van de bestaande autoverzekering is opgenomen. De assurantiebelasting wordt door de overheid geheven op de poliskosten en de premie van de schadeverzekeringen. De assurantiebelasting wordt door de verzekeraars geïnd bij de verzekerden en daarna afgedragen aan de overheid. Alle schadeverzekeraars in Nederland zijn verplicht om deze belasting aan de overheid af te dragen. De verzekeraars zelf hebben geen invloed op de hoogte van de assurantiebelasting, maar verzekerden kunnen altijd nog wel besparen op de premie van de autoverzekering.

Met de verhoging van de assurantiebelasting op de autoverzekering is het handig om te kijken of er bij andere verzekeraars een goedkopere polis kan worden afgesloten. Dat kan dan weer een deel van de verhoogde kosten compenseren. Extra besparingen op de premie kunnen gerealiseerd worden door bijvoorbeeld voor een hoger eigen risico te kiezen of door een minder uitgebreide dekking te nemen. Ook kan er bij diverse verzekeraars geprofiteerd worden van kortingsacties of doorlopende kortingen, zoals de collectiviteitskorting. Vergelijk daarom de autoverzekeringen, zodat de verhoging van de assurantiebelasting bij het afsluiten van een nieuwe polis gecompenseerd kan worden.