Vergelijken

Autoverzekering opzeggen of opschorten bij verkoop auto

  • Gepubliceerd op 13-02-2013

Bij de verkoop van een auto zonder dat er direct een andere wagen wordt gekocht, besluit de verkoper over het algemeen vaak de autoverzekering per direct stop te zetten. Dat kan door het vrijwaringbewijs aan de verzekeraar te tonen, die verkregen is bij het overschrijven van de auto op naam van de koper. Naast het opzeggen van de autoverzekering bestaat er echter nog een andere optie en dat is het zogenoemde opschorten van de autoverzekering zonder dat de verzekerde nog in het bezit is van een auto.

Bij het afsluiten van een autoverzekering is er meestal sprake van een verzekeringsperiode van een jaar, waarna een opzegtermijn van een maand intreedt. Bij de verkoop van de auto kan de polis gelijk worden opgezegd op vertoon van het vrijwaringbewijs. Wie al voor een jaar de premie had betaald, krijgt in dat geval het teveel betaalde bedrag weer terug. Als het de bedoeling is om vrij snel na de verkoop van de eigen auto zelf weer een nieuwe auto te kopen, dan kan er een keuze worden gemaakt tussen het opzeggen van de autoverzekering om ergens anders een nieuwe polis af te sluiten en het opschorten van de verzekering.

Het opschorten van de autoverzekering heeft als voordeel dat bij het verzekeren van de toekomstige nieuwe auto dezelfde verzekeringsvoorwaarden blijven bestaan. In de periode van opschorting hoeft er geen premie voldaan te worden. Het opzeggen van de autoverzekering heeft echter als voordeel dat er bij andere verzekeraars gekeken kan worden naar een lagere premie of een betere dekking.