Vergelijken

Hogere premie autoverzekering bij toenemend diefstalrisico

  • Gepubliceerd op 06-02-2013

Het lijkt erop dat de verzekeraars bij het vaststellen van de premie van de autoverzekering rekening gaan houden met het diefstalrisico van de verzekerde auto. Volgens de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heeft de verwachting uitgesproken, dat het voor de hand ligt dat in de toekomst de premie van de autoverzekering aan het risico van diefstal zal worden gekoppeld. Er zijn een aantal merken van auto’s die zeer gewild zijn bij dieven en de betreffende auto’s lopen dan ook een hoger risico om gestolen te worden. Het gaat daarbij vooral om de merken Honda, BMW en Volkswagen.

Op het moment dat er daadwerkelijk een koppeling zal plaatsvinden tussen de hoogte van de premie van de autoverzekering en het risico op diefstal van de auto van de verzekerde, dan kan het de klant tientallen euro’s extra kosten op jaarbasis. In 2011 is het aantal diefstallen van vooral jonge auto’s van bovengenoemde merken enorm groot geweest. De totale waarde van de vorig jaar gestolen auto’s komt hoger uit dan het bedrag van 100.000.000 euro.

Jonge auto’s zijn meer gewild bij de autodieven en dat hogere risico zal zich uiteindelijk vertalen in een hogere premie voor de autoverzekering. De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit heeft de verwachting dat de premie hoger wordt, maar ook het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit vindt bijvoorbeeld dat de verzekerde van een door dieven gewilde auto meer premie moet gaan betalen. De merken BMW, Volkswagen en Honda zijn het meest gewild en van deze merken is de Honda CR-V zelfs het meest populair om gestolen te worden.