Vergelijken

Minder claims autoverzekering door jongeren na speciale training

  • Gepubliceerd op 13-03-2013

In de afgelopen vijf jaren is er gemiddeld 25% minder schade ingevolge de wettelijke aansprakelijkheid veroorzaakt door jongeren die aan de Trial verkeerstraining hebben deelgenomen. De jongeren krijgen tijdens de training les in specifieke onderdelen, zoals het maken van een noodstop en het slippen met de auto. Een van de andere onderdelen van de training is het rondrijden in een vrachtwagen. Door deze verkeerstraining worden de jonge automobilisten zich meer bewust van de risico’s in het verkeer en van medeweggebruikers.

Het verminderde aantal schadegevallen naar aanleiding van de verkeerstraining is onderzocht door verzekeraars. Aan het onderzoek hebben 3.600 jongeren met een rijbewijs deelgenomen. Het is al jaren bekend dat vooral jongemannen de brokken maken in het verkeer en het sterftecijfer onder jonge automobilisten is groot. Om het aantal ongelukken onder jongeren te verminderen is er een speciale verkeerstraining ontwikkeld, die ook wel de bewustwordingstraining wordt genoemd.

De Trial training stelt jongeren in de gelegenheid om een dagprogramma te volgen, waarbij er speciale aandacht is voor het kunnen inschatten van de risico’s in het verkeer en het verkeersinzicht. Zeven jaar geleden werden de eerste trainingen al gehouden in de provincie Drenthe en momenteel wordt ook in een groot aantal andere provincies de verkeerstraining aangeboden. In de jaren dat de verkeerstraining wordt aangeboden, hebben al ruim tienduizend jonge automobilisten gebruik gemaakt van deze training. Er zijn diverse verzekeringsmaatschappijen die een korting op de autoverzekering geven aan jongeren die de betreffende Trial training hebben gevolgd. Andere verzekeraars bieden de cursus gratis aan jongeren aan.