Vergelijken

Autoverzekering is ruim 15 procent duurder geworden

  • Gepubliceerd op 17-04-2013

De autoverzekering is sinds 2012 alleen maar duurder geworden met een gemiddelde premiestijging van zestien procent. De forse stijging kan overigens niet volledig toegeschreven worden aan de verzekeraars, want de premiestijging is namelijk mede veroorzaakt door het verhogen van de assurantiebelasting naar 21 procent. Een vergelijkingssite heeft berekend dat de gemiddelde stijging van de premie zestien procent bedraagt. Opvallend is dat het erop lijkt dat daar waar consumenten zelf de gelegenheid hebben om een autoverzekering af te sluiten de premie hoger is geworden dan in gevallen waarbij er sprake is van een tussenpersoon.

Er zijn overigens meerdere verzekeraars die de stijging van de premie deels verklaren doordat de schaderesultaten een slecht beeld hebben laten zien. Het rijden in een auto wordt steeds duurder en niet alleen omdat de verzekeringspremie toeneemt, maar ook omdat de brandstofprijzen de afgelopen jaren de pan uit zijn gerezen. In de maand januari is benzine drie procent duurder geworden volgens het CBS in vergelijking met vorig jaar en ook de kosten van de aanschaf van een nieuwe auto liggen acht procent hoger dan in 2012.

Als er naar de afgelopen jaren wordt gekeken blijkt dat de gemiddelde premie van de autoverzekering met 28 procent is gestegen. De kosten van het rijden in een auto kunnen nog omlaag worden gebracht als de consument zich bewust bezighoudt met het overstappen naar een goedkope verzekeraar. Indien alle consumenten met een auto in Nederland naar een goedkopere autoverzekering zou overstappen wordt er in totaal een miljard euro bespaard op de kosten van de premie.