Vergelijken

Hoge premie autoverzekering drempel voor jongeren

  • Gepubliceerd op 03-04-2013

De financieel onzekere tijden en de hoge premie van de autoverzekering werpen voor veel jongeren een drempel op om daadwerkelijk een auto aan te schaffen. Een groot deel van de verzekeraars hanteert voor jongeren in de leeftijd tot 24 jaar een zogenoemde premietoeslag, waardoor jongeren in verhouding meer betalen voor het verzekeren van de auto. De premietoeslag wordt door de verzekeraars gehanteerd, omdat jongeren een groter risico in het verkeer vormen.

Jongeren betalen op dit moment al een hogere premie voor het verzekeren van de auto, maar kunnen in de toekomst wellicht een nog hoger bedrag gaan betalen. Bijvoorbeeld als er een precieze doorrekening komt van de schade die door jongeren wordt veroorzaakt. Het rijgedrag van jongeren vormt volgens de verzekeraars aan de ene kant een risico, maar aan de andere kant wordt het risicogevaar ook groter doordat jongeren in verhouding over minder rijervaring beschikken. De jongeren worden dus geconfronteerd met een extra hoge premie, hoewel het in Nederland nog meevalt in vergelijking met de forse premie die jongeren bijvoorbeeld in Engeland moeten betalen.

Jongeren halen wel graag zo snel mogelijk het rijbewijs, maar een groot aantal jongeren kiest er ook voor om niet direct een auto te kopen. Dat heeft onder meer te maken met de hoge premie voor de autoverzekering, maar uiteraard spelen ook andere factoren een rol, zoals de slechte economische vooruitzichten. Overigens worden er over het algemeen minder auto’s verkocht, want niet alleen in februari is de verkoop van personenauto’s fors gedaald, maar ook in de maand maart.