Vergelijken

No-claimbescherming kan belemmering zijn bij overstappen autoverzekering

  • Gepubliceerd op 08-05-2013

De no-claimbescherming bij een autoverzekering kan aantrekkelijk lijken, omdat er dan bij een schadeclaim geen hogere premie in rekening wordt gebracht. De no-claimkorting kan zelfs tot tachtig procent oplopen. Om de korting niet te hoeven missen bij het indienen van een schadeclaim, kiezen veel consumenten voor het afsluiten van de no-claimbeschermer. Er kan daarmee een tot twee keer op jaarbasis schade worden geclaimd zonder dat het gevolgen heeft voor de premie.

De no-claimbeschermer zorgt dan wel niet voor een verhoging van de premie, maar een schadeclaim heeft wel invloed op het geregistreerde aantal schadevrije jaren. Dat kan dan ook gevolgen hebben als een verzekerde wenst over te stappen naar een andere verzekeraar om daar bijvoorbeeld een goedkopere autoverzekering af te sluiten. De nieuwe verzekeraar zal namelijk de schadevrije jaren vaststellen op basis van de werkelijkheid. Als er dan bij de huidige verzekeraar schade is geclaimd, maar de premie niet is verhoogd door de dekking van de no-claimbeschermer, dan kijkt de nieuwe verzekeraar dus wel naar de schadegevallen.

Het overstappen naar een andere verzekeraar kan dus een belemmering zijn als er sprake is van schadesituaties in combinatie met een no-claimbeschermer. De nieuwe verzekeraar kan dan namelijk een minder hoge no-claimkorting verstrekken en dan blijkt de autoverzekering dus minder voordelig uit te vallen dan gedacht. Wie wil overstappen doet er in elk geval goed aan om rekening te houden met de schadevrije jaren. Overigens is er ook nog altijd een optie om schade niet te claimen maar zelf te voldoen. Tegenwoordig is het vaak ook mogelijk om dat achteraf te doen, waarbij de schadeclaim bij de verzekeraar dan weer moet worden ingetrokken.