Vergelijken

18-jarige betaalt twee keer zoveel premie autoverzekering

  • Gepubliceerd op 29-05-2013

Jongeren in de leeftijd vanaf 18 jaar tot 20 jaar blijken in vergelijking met dertigjarige bestuurders twee keer zoveel premie voor de autoverzekering te betalen. Als het gaat om een allrisk verzekering kan een tiener zelfs nog meer dan het dubbele kwijt zijn, want er is een all risk autoverzekering waar een bestuurder van 18 jaar 132 procent meer betaalt in vergelijking met bestuurders die een leeftijd boven de 30 jaar hebben. Een WA en beperkt casco autoverzekering is in dat geval 126 duurder. Independer heeft onderzoek gedaan naar de verschillende in premies in diverse leeftijdsgroepen.

De vergelijking heeft overigens plaatsgevonden op basis van fictieve verzekerden die niet over schadevrije jaren beschikten. Een jonge bestuurder van 18 jaar kan immers in vergelijking met een gemiddelde oudere bestuurder niet een gelijk aantal schadevrije jaren hebben opgebouwd. Dat jongeren meer premie betalen voor een autoverzekering is al jaren een bekend verschijnsel en wordt mede veroorzaakt door het rijgedrag en aantal schades van jongeren. De verschillen blijken na nader onderzoek echter wel heel groot te zijn.

Centraal Beheer Achmea is een van de verzekeraars die bevestigd heeft dat tieners en jongeren in verhouding meer premie voor de autoverzekering moeten betalen. Het hogere risicoprofiel ligt daaraan ten grondslag, maar ook de beperkte concurrentie is daar debet aan, want lang niet alle verzekeringsmaatschappijen staan te springen om de auto door jongeren bij hen te laten verzekeren. Doordat er minder concurrentie is op dat gebied is het minder nodig om de premies van de autoverzekeringen voor jongeren lager te maken.