Vergelijken

Toename verzekeringsfraude bij autoverzekeringen

  • Gepubliceerd op 14-08-2013

Er is een toename van de verzekeringsfraude bij verzekeringen geconstateerd, waarbij er vooral fraude wordt gepleegd door via de autoverzekering een valse claim in te dienen. Het blijkt zelfs dat in de helft van alle fraudegevallen er een autoverzekering in het spel is. De cijfers op het gebied van verzekeringsfraude liegen er niet om, want de verzekeraars leiden elk jaar ongeveer 900 miljoen euro schade als gevolg van frauduleuze schadeclaims die door verzekerden zijn ingediend.

Het simuleren van ongelukken in het verkeer is een veel voorkomende vorm van fraude, waarbij er schade wordt geclaimd via de autoverzekering. In 2012 hebben verzekeringsmaatschappijen ongeveer 2.500 keer met dergelijke situaties te maken gekregen. De toename van verzekeringsfraude in het algemeen heeft in een periode van vijf jaar plaatsgevonden, waarbij er een kwart meer fraudegevallen zijn. De stijging van 25 procent is overigens onder meer ontstaan doordat verzekeraars er alles aan doen om fraude te bestrijden. Doordat er meer fraudegevallen worden vastgesteld is er dan ook sprake van een toename.

Het frauderen met de autoverzekering of met een andere verzekering kan overigens verstrekkende gevolgen hebben. De verzekerde kan bijvoorbeeld uit de verzekering worden gezet of zal in minder ernstige gevallen een hogere premie voor de autoverzekering moeten betalen. Ook als is het fraudegeval niet ernstig er is altijd sprake van oplichting en daar moeten de verzekerden zich terdege van bewust zijn.

Fraude zorgt er bovendien voor dat verzekerden eigenlijk een te hoge premie betalen. Zonder fraude kan de premie van de autoverzekering veel lager uitvallen en gemiddeld zouden consumenten 150 euro premie minder in rekening gebracht krijgen.