Vergelijken

Digitaal controlemiddel met invloed op premie autoverzekering

  • Gepubliceerd op 07-08-2013

In Amerika is in 2008 een project van start gegaan, waarbij automobilisten een digitaal controlemiddel in de auto kregen om de wijze van de rijstijl te beoordelen. Het Progressieve programma biedt de mogelijkheid om op basis van de rijstijl een korting te krijgen op de premie van de autoverzekering. Er zijn in de Verenigde Staten op dit moment drie grote verzekeraars die een verzekering aanbieden, waarbij de controle op de rijstijl kan zorgen voor een lagere premie voor de autoverzekering.

Het kastje dat in de auto wordt geïnstalleerd als digitaal controlemiddel kan onder meer de snelheid van het optrekken bijhouden, maar ook vastleggen hoe hard de bestuurder remt en welke afstand er wordt afgelegd. Op basis van deze gegevens kan de verzekeraar de risico’s van het rijden bepalen. Bij een laag risico kan de korting op de premie van de autoverzekering hoog oplopen. Automobilisten die meedoen aan het project nemen een voorzichtiger rijstijl aan en zijn minder roekeloos in het verkeer. Het heeft dus een positieve invloed op de veiligheid op de weg en een positieve invloed op de portemonnee. De lagere premie zorgt dan ook indirect voor minder ongelukken op de weg.

In totaal is er in de jaren vanaf de start van het project al 125 miljoen dollar aan korting op de premie van de autoverzekering verstrekt en hebben er bijna anderhalf miljoen personen aan meegedaan. Overigens wordt er door de verzekeraars in Amerika ook geëxperimenteerd met de mogelijkheden om de verzekeringspremie te bepalen met behulp van het digitale controlemiddel.