Vergelijken

Hogere premie autoverzekering voor verzekerden met gedragsstoornis

  • Gepubliceerd op 21-08-2013

In het televisieprogramma Hollandse Zaken dat door omroep Max verleden week is uitgezonden is naar voren gekomen dat verzekerden met een gedragsstoornis vaak een hogere premie voor de autoverzekering moeten betalen. Het gaat dan onder meer om verzekerden die de diagnose ADHD en ADD hebben gekregen. Overigens geldt de hogere premie niet alleen voor de autoverzekering, maar ook voor andere verzekeringen, zoals een uitvaartverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Impuls is de vereniging voor volwassen met bovengenoemde stoornissen en aanverwante stoornissen. Deze vereniging heeft meerdere meldingen gekregen van consumenten met een gedragsstoornis dat er bij het afsluiten van een autoverzekering een hogere premie betaald diende te worden. In enkele gevallen kwam het zelfs voor dat de verzekeraar weigerde om een autoverzekering af te sluiten. Mensen met een gedragsstoornis als ADHD en ADD kunnen overigens prima functioneren en werkzaamheden verrichten. Van verzekeraars kregen de consumenten echter te horen dat mensen met ADHD meer risicovol gedrag laten zien doordat deze groep als spanningszoekers bestempeld worden.

Achmea is een van de verzekeraars die via een woordvoerder heeft laten weten dat het wel eens voorkomt dat een verzekerde met ADHD meer premie voor de autoverzekering moet betalen. De woordvoerder laat daarbij echter ook weten dat het in dat soort situaties vaak gaat om verzekerden waar wat meer aan de hand is dan alleen de gedragsstoornis. Bijvoorbeeld een verleden met drugsgebruik of het lijden aan overgewicht. Verder deelde de woordvoerder van deze verzekeraar mee dat tot 90 procent van de consumenten met een gedragsstoornis voor de verzekering wordt geaccepteerd op reguliere voorwaarden en dat de rest inderdaad met een hogere premie wordt geconfronteerd.