Vergelijken

Autoverzekering veel duurder in grote steden

  • Gepubliceerd op 09-10-2013

De premie die mensen in grote steden in onder meer de Randstad moeten betalen is veel duurder dan de premie die mensen per maand moeten betalen in kleinere plaatsen in onder meer het noorden van het land. Het verschil in premie kan oplopen tot 2,5 keer. Dat is gebleken uit een onderzoek dat door Independer is uitgevoerd en is gebaseerd op ongeveer tweehonderdduizend vergelijkingen die in het afgelopen half jaar zijn gemaakt.

Het onderzoek richtte zich op de WA-verzekering voor auto’s in verschillende gewichtsklassen, waarbij gekeken werd naar de premie die in grote steden en in kleinere plaatsen betaald moet worden voor de autoverzekering. In Amsterdam en Rotterdam wordt per maand tussen de 52 euro en 54 euro aan premie betaald voor een WA-verzekering voor auto’s met een gewicht tussen 900 en 1000 kilo. Voor een gelijke auto betalen de verzekerden in Joure en Grijpskerk een aanzienlijke lagere premie, want het bedrag komt daaruit op 21 of 22 euro per maand.

De verzekerden met auto’s die een gewicht hebben tussen de 1000 en 1100 kilo betalen in Utrecht, Den Haag en Rotterdan een verzekeringspremie die tussen de 57 euro en 61 euro per maand bedraagt. De verzekerde in Zuidhorn, Kollum en Hensbroek hoeven echter maar een premie tussen de 23 euro en 25 euro te betalen.

Ook voor de nog zwaardere auto’s zijn de verschillen in premie groot en daarin kan het verschil wel oplopen tot 36 euro. In grote steden wordt de kans op schade groter geacht en dat is de reden waarom verzekeraars een hogere premie in rekening brengen