Vergelijken

Onderhandelen voor overstappen autoverzekering

  • Gepubliceerd op 02-10-2013

Onderhandelen over de premie of andere voorwaarden van de autoverzekering is geen gemeengoed, maar toch zijn er mogelijkheden om te onderhandelen als de verzekerde bijvoorbeeld plannen heeft om over te stappen naar een andere verzekeraar. Automobilisten die al jaren bij dezelfde verzekeraar de auto hebben verzekerd en een groot aantal schadevrije jaren hebben opgebouwd, kunnen uitkijken naar een andere verzekeraar om te kijken of er daar nog minder premie betaald hoeft te worden.

De wens om over te stappen naar een andere verzekeraar kan bij de huidige verzekeraar worden neergelegd en kracht bij worden gezet door een offerte te tonen die is ontvangen van een andere verzekeraar. Als in de offerte meer gunstige voorwaarden zijn opgenomen voor de verzekerde in vergelijking met de huidige autoverzekering, dan kan de bal bij de huidige verzekeraar worden neergelegd. Zeker als de automobilist al jaren klant is en schadevrije jaren heeft, zal het de huidige verzekeraar er alles aan gelegen zijn om de verzekerde als klant te behouden.

Bij de premie op een autoverzekering is er over het algemeen weinig onderhandelingsruimte, maar in bovengeschetste situatie kan er wellicht door de huidige verzekeraar een extra trede op de bonus/malus ladder worden toegekend, waardoor de bonus/malus korting op de premie hoger kan uitvallen en de verzekerde per saldo goedkoper uit is.

Indien er geen onderhandelingsruimte wordt geboden, dan kan de automobilist desgewenst alsnog overstappen naar de andere verzekeraar, waar een lagere premie voor de autoverzekering in rekening wordt gebracht. Overigens wordt aangeraden om zeker eens per jaar te kijken naar de verschillen in premie van verzekeraars om te kijken of het overstappen de moeite waard is.