Vergelijken

Aantal opgegeven kilometers bij afsluiten autoverzekering daalt

  • Gepubliceerd op 13-11-2013

Er is een onderzoek uitgevoerd door Independer, waaruit blijkt dat het aantal gereden kilometers op jaarbasis, dat bij het afsluiten van een autoverzekering moet worden opgegeven aan het dalen is. De daling van de kilometrage heeft zich ingezet sinds de start van de crisis in 2008.

De kilometrage moet worden opgegeven bij het afsluiten van de autoverzekering en is een van de vele factoren op basis waarvan de premie van de verzekering wordt vastgesteld. Het is daarom altijd van belang om het juiste aantal kilometers dat op jaarbasis gereden wordt door te geven. Het kan namelijk zo zijn dat er bij het opgeven van een onjuist kilometrage door de verzekeraar achteraf kan worden bepaald dat de verzekerde moet bijbetalen. Indien er schade ontstaat, kan het zelfs tot de mogelijkheden behoren dat de verzekeraar niet alle schade zal vergoeden.

Uit het onderzoek is onder meer gebleken dat de groep verzekerden met kilometrage tussen zevenduizend en vijftienduizend kilometer per jaar het sterkst is gedaald. Het percentage van die groep bedroeg in 2008 nog 64 procent en vijf jaar later is dat percentage gedaald met 15,6 procent naar 54 procent.

Ook is er een toename geconstateerd van verzekerden die opgeven minder dan 7.500 kilometer per jaar te rijden. Dat percentage is van 14 procent in 2008 gestegen tot 26 procent van alle autoverzekeringen die in het onderzoek van Independer betrokken zijn geweest.

De groep verzekerden die opgeeft per jaar meer dan 15.000 kilometers te maken is met een miniem percentage van 0,8 procent gestegen in de periode sinds het begin van de crisis tot in 2013.