Vergelijken

Lage premie autoverzekering belangrijker dan vrije keuze herstelbedrijf

  • Gepubliceerd op 25-12-2013

Ongeveer de helft van de autobezitters met een autoverzekering geeft de voorkeur aan een vrije keuze ten aanzien van het herstelbedrijf, waar schade aan de auto gerepareerd kan worden. Indien de verzekeraar echter een hogere premie in rekening brengt als er vrijheid wordt geboden ten aanzien van de keuze voor het selecteren van een herstelbedrijf, dan geven de consumenten liever de voorkeur aan een beperking van deze vrijheid.

De bovenstaande gegevens komen voort uit de Consumentenmonitor 2013 van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. In ruil voor een lage premie van de autoverzekering vindt meer dan de helft van de consumenten het prima dat de verzekeraar bij het herstellen van de schade aan de auto herstelbedrijven aanbiedt, waar de verzekeraar een keuze uit kan maken.

Net even meer als dertig procent kiest voor het betalen van een hogere premie voor de autoverzekering als in dat geval door de verzekeraar alle vrijheid wordt geboden om zelf een herstelbedrijf uit  te kiezen. Verder blijkt dat ongeveer twintig procent geen specifieke voorkeur heeft voor het een of het ander.

Overigens blijkt dat een kart van de deelnemers aan het uitgevoerde onderzoek in het verleden een schadeclaim heeft ingediend bij de autoverzekering, maar dat daarbij niet de volledige claim is toegekend. De verzekeraar gaf daarbij niet in alle gevallen een toelichting op het niet volledig uitkeren van de geclaimde schade, want dat was in 75 procent van de situaties het geval. De groep verzekerden die daarmee is geconfronteerd stelt minder vertrouwen te hebben in de autoverzekeraars met betrekking tot het goed afhandelen van claims.