Vergelijken

Meldcode nodig voor afsluiten autoverzekering

  • Gepubliceerd op 15-01-2014

Per 1 januari is er een nieuw kentekenbewijs ingevoerd in de vorm van een kentekencard in creditcardformaat. De nieuwe kentekencard vervangt de bestaande kentekenbewijzen op het moment dat een auto wordt overgeschreven naar een nieuwe eigenaar en bevat een zogenoemde meldcode. Bij nieuwe auto’s wordt met ingang van 1 januari 2014 direct een kentekencard afgegeven.

Bij het kopen van een tweedehands auto met papieren kenteken wordt dus een nieuw kentekencard afgegeven, maar om de auto te kunnen verzekeren is de meldcode nodig, die op de kaart staat. De laatste vier getallen van het chassisnummer vormen de meldcode, die nodig is om een autoverzekering af te sluiten. De verzekeraar dient over deze meldcode te beschikken om de verzekering bij de RDW te kunnen melden.

Op dit moment zijn er diverse verzekeraars die pas de gelegenheid bieden om een autoverzekering af te sluiten als de meldcode bekend is. Een aantal andere verzekeraars geeft een voorlopige dekking af voor de autoverzekering tot de meldcode bekend is.

Er zijn diverse opties om achter de meldcode te komen, want deze staat onder meer vermeld op het oude kentekenbewijs van de vorige eigenaar. Het is ook mogelijk om de motorkap te openen en het chassisnummer op te zoeken en de laatste vier cijfers te noteren. Verder is het mogelijk om na de overschrijving met de persoonlijke DigiD de informatie bij de RDW op te vragen.

Zodra iemand eigenaar is van een auto dient er minimaal een WA autoverzekering te zijn afgesloten. Het is dan ook verstandig om op tijd de meldcode te achterhalen. Overigens is bekend dat op korte termijn het achterhalen van de meldcode eenvoudiger zal worden.