Vergelijken

Schadevrije jaren voortaan op polis van de autoverzekering

  • Gepubliceerd op 22-01-2014

Er is met ingang van 1 januari 2014 meer inzicht voor de verzekerde met betrekking tot het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Vanaf die datum moeten verzekeraars namelijk op de polis melding doen van het aantal schadevrije jaren dat de verzekerde tot afgifte van de polis heeft opgebouwd. Eerder werd vaak alleen de bonus/malus ladder gebruikt met daarop de aangegeven positie, maar daarmee werd het aantal exacte aantal schadevrije jaren niet altijd duidelijk gemaakt.

Met de invoering van het nieuwe systeem komt er meer duidelijkheid voor de verzekerde over het aantal schadevrije jaren. Hierdoor komt er bovendien meer duidelijkheid indien een verzekerde van autoverzekering wil overstappen, want een herberekening van de nieuwe verzekeraar van het aantal schadevrije jaren zorgde nogal eens voor een onaangename verrassing.

Zo gebeurde het vaak dat de consument bij het overstappen van autoverzekering zelf een verkeerd aantal schadevrije jaren doorgaf, omdat niet duidelijk vermeld stond op de oude verzekeringspolis. Omgekeerd geldt ook dat de consument met het nieuwe systeem niet meer een te laag aantal opgebouwd aantal schadevrije jaren opgeeft, waardoor de nieuwe verzekeraar een te hoge premie in rekening zou brengen.

Overigens blijven de verzekeraars wel het recht behouden om specifieke voorwaarden te blijven hanteren, zoals de mogelijkheid om van een no-claimbeschermer gebruik te maken. Deze beschermingsconstructie zorgt ervoor dat er geen sprake zal zijn van terugval in schadevrije jaren bij het claimen van schade. Bij het overstappen kan de nieuwe verzekeraar wel naar het aantal exacte opgebouwde aantal schadevrije jaren blijven kijken om op basis daarvan de premie vast te stellen.