Vergelijken

Meer nieuwe regels schadevrije jaren autoverzekering

  • Gepubliceerd op 12-02-2014

Met ingang van 1 januari 2014 is er al het een en ander veranderd op het gebied van de regels ten aanzien van het bekendmaken van schadevrije jaren aan consumenten met een autoverzekering. De verzekeraars moeten nu alle verzekerden in elk geval één keer per jaar informatie verstrekken over het aantal opgebouwde schadevrije jaren.

Het verstrekken van informatie over het aantal opgebouwde schadevrije jaren is een van de veranderingen. Deze verandering is inmiddels doorgevoerd, maar er staan nog meer wijzigingen op het programma. Zo is het de bedoeling dat met ingang van het jaar 2016 de verzekeraars de schadevrije jaren van verzekerden op een gelijke manier vaststellen. Er zal dan een vaste tabel worden gehanteerd, maar dat geldt wel uitsluitend voor verzekerden die na 1 januari 2016 de overstap maken naar een andere verzekeraar om daar een autoverzekering af te sluiten.

De verzekeraars zijn vanaf 2016 verplicht om de tabel te volgen bij het vaststellen van het aantal schadevrije jaren nadat er een claim is ingediend, maar krijgen wel de gelegenheid om een eigen bonus/malus tabel te blijven hanteren. Bij de vermelding van de schadevrije jaren die door verzekeraars aan de verzekerden bekend moet worden gemaakt moet vanaf 2016 de vaste tabel worden gebruikt.

De vaste tabel voor het aantal schadevrije jaren is nu al inzichtelijk gemaakt, want de nieuwe regelgeving is beschikbaar via het Verbond van Verzekeraars in de Bedrijfsregeling Roy Data. De vaste tabel voor het aantal schadevrije jaren is daarbij te vinden aan het einde van deze regeling.