Vergelijken

Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekering is toegestaan

  • Gepubliceerd op 12-03-2014

Onlangs heeft Norbert Klein van 50PLUS Kamervragen gesteld aangaande leeftijdsdiscriminatie bij senioren door verzekeraars. Het is momenteel zo dat verzekeraars ouderen een hogere premie autoverzekering in rekening kunnen brengen. Minister Plasterk heeft nu antwoord gegeven op de gestelde Kamervragen en daaruit is naar voren gekomen dat verzekeraars het recht hebben om relevant verzekeringstechnische redenen onderscheid te maken tussen verschillende groepen.

Verzekeraars beschikken over de vrijheid om zelf voorwaarden te bepalen voor toelating tot de autoverzekering, waarbij verschillende normen gehanteerd worden die verzekeringstechnisch gezien als relevant aangemerkt kunnen worden. De leeftijd van de aanvrager van een autoverzekering mag dus worden meegewogen in bijvoorbeeld het vaststellen van de hoogte van de premie. Er gelden namelijk risicobepalende factoren en daarbij kan de leeftijd net als de lichamelijke en geestelijke conditie een rol spelen. Ook andere individuele omstandigheden kunnen net als het schadeverleden invloed hebben.

Overigens is minister Plasterk wel van mening dat er door de verschillende verzekeraars wel zorgvuldig om moet worden gegaan met criteria op basis van de leeftijd van de aanvrager.

Senioren die voordelig een autoverzekering willen afsluiten, doen er dan ook heel verstandig aan om een vergelijking te maken. Dat kan heel eenvoudig door online bij meerdere verzekeraars een berekening van de premie van de autoverzekering uit te voeren. Zo kan er direct inzicht verkregen worden in de verschillen en kan alsnog zo goedkoop mogelijk een goede autoverzekering worden afgesloten. Overigens mogen senioren die al een autoverzekering hebben niet door de verzekeraar worden uitgesloten op het moment dat een bepaalde leeftijd wordt bereikt.