Vergelijken

Minder schade automobilisten zonder autoverzekering

  • Gepubliceerd op 14-05-2014

Er rijden nog altijd automobilisten op de wegen in Nederland die geen autoverzekering hebben afgesloten. Dat aantal wordt echter wel steeds minder. Er vindt tegenwoordig echter een scherpe controle plaats op automobilisten die zonder een autoverzekering de weg op gaan. Dat zal een van de redenen zijn waarom er vorig jaar minder schadegevallen geregistreerd werden van bestuurders die zonder verzekering reden.

Er is in 2013 sprake geweest van een daling van 10 procent van het aantal schadegevallen in het verkeer waarbij onverzekerde bestuurders betrokken waren. In totaal werden er vorig jaar 1.464 schadegevallen geregistreerd, waarbij er sprake is geweest van betrokkenheid van automobilisten die geen autoverzekering hadden afgesloten. Dat blijkt uit de informatie van het jaarverslag van het Waarborgfonds dat op 12 mei 2014 is gepresenteerd.

Overigens is de daling van vorig jaar het derde jaar dat er sprake is van een afname van het aantal schadegevallen, waarbij onverzekerde automobilisten betrokken waren. De daling van het aantal schades is volgens het Waarborgfonds te herleiden door de afname van het aantal onverzekerde bestuurders. Door het scherpe toezicht op onverzekerd rondrijden, zien meer onverzekerde bestuurders zich toch genoodzaakt om een autoverzekering af te sluiten. Het is wettelijk verplicht om als autobezitter minimaal een wa autoverzekering te hebben. Bij de registratie van kentekens wordt door de Rijksdienst Wegverkeer een controle uitgevoerd op de aanwezigheid van een autoverzekering.

Het Waarborgfond is een fonds dat schade kan vergoeden aan automobilisten die betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval waarbij de andere partij in een onverzekerde situatie zit.