Vergelijken

Onderzoek naar lange polisvoorwaarden van de autoverzekering

  • Gepubliceerd op 07-05-2014

Er zijn maar weinig consumenten die bij het afsluiten van een autoverzekering van begin tot eind de bijgeleverde polisvoorwaarden doornemen. Volgens een Brits onderzoek is dat ook niet zo vreemd, want de polisvoorwaarden blijken enorm lang te zijn. Bovendien zijn de voorwaarden niet altijd in even begrijpelijke taal te lezen, zodat de consument het er maar vaak bij laat zitten.

Fairer Finance is een Britse consumentenorganisatie en heeft onderzoek gedaan naar de polisvoorwaarden van tientallen grote verzekeraars. Uit het onderzoek werd de conclusie getrokken dat de gemiddelde polisvoorwaarden in totaal bijna 18.000 woorden tellen. Het minste aantal woorden dat geteld werd, kwam net boven het aantal van 6.900 uit en de meeste aantal woorden kwamen uit op ruim 37.000.

De lange polisvoorwaarden zijn niet echt uitnodigend om te worden gelezen door de consument bij het afsluiten van een autoverzekering. Dat blijkt ook uit het onderzoek, want bijna driekwart van de verzekerden heeft de voorwaarden van de autoverzekering niet doorgenomen. Er zijn ook verzekerden die de voorwaarden wel hebben doorgenomen, maar van die groep begrijpt zeventien procent niet echt wat er vermeld staat.

Om de polisvoorwaarden door te nemen moet er veel tijd aan worden besteed. Er wordt uitgegaan van een gemiddelde leessnelheid van 240 woorden per zestig seconden. Indien de polis met de meeste woorden wordt doorgenomen, dan is de consument daar gemiddeld ruim twee uur mee bezig. De consumentenorganisatie heeft geen begrip voor de ellenlange polisvoorwaarden van de autoverzekering en stelt ook vraagtekens bij het nut van een dergelijk document als deze toch niet gelezen wordt.