Vergelijken

Zelfrijdende auto heeft invloed op autoverzekering

  • Gepubliceerd op 06-08-2014

De toekomst zal er op de weg anders uitzien vanaf het moment dat de eerste zelfrijdende auto op pad gaat. Niet alleen de toekomst op de wegen zal veranderen, want ook op andere gebieden heeft de zelfrijdende auto invloed. Bijvoorbeeld op de autoverzekering.

Uit onderzoek is al gebleken dat een zelfrijdende auto veel minder schade zal veroorzaken. Er wordt aan de hand van het onderzoek verwacht dat er tussen 65 procent en 90 procent minder schadesituaties zullen ontstaan als er zelfrijdende auto’s op de weg komen. Als er minder schadegevallen komen, dan lopen de verzekeraars minder risico’s. Er zal dan ook sprake zijn van een verandering tussen de verhouding van de premie van de autoverzekering en het risico.

Het is goed mogelijk dat er sprake zal zijn van een daling van de premie van de autoverzekering als er zelfrijdende auto’s aan het verkeer deelnemen. Er wordt gesproken over een premiedaling tot wel 60 procent. Het risicoprofiel van de automobilist zal uiteraard ook gaan veranderen als deze niet meer zelf achter het stuur zit.

De toekomst zal een tweeledig beeld laten zien, waarbij er met betrekking tot de autoverzekering een onderscheid gemaakt zal worden ten aanzien van de zelfrijdende auto en de auto met bestuurder. In dat geval zal dat ook gevolgen hebben voor de schadeprocessen, want ook daarin zal onderscheid te zien zijn. Het duurt nog even voordat de eerste zelfrijdende auto’s massaal op de markt komen, maar dat er veranderingen aankomen op meerdere gebieden is in elk geval zeker te noemen.