Vergelijken

Autoverzekering dekt niet altijd schade bij aanrijding dier

  • Gepubliceerd op 24-09-2014

Het komt regelmatig voor dat er dieren op de weg worden aangereden, waardoor er schade ontstaat aan de auto. Het is echter niet vanzelfsprekend dat deze schade die door de aanrijding met het dier is ontstaan, gedekt wordt door de autoverzekering. Het hangt in de eerste plaats namelijk af van het type autoverzekering of er sprake is van het vergoeden van de schade bij een aanrijding met een dier.

Autobezitters met een WA verzekering kunnen geen schade vergoed krijgen als er sprake is van een aanrijding met een dier op bijvoorbeeld de provinciale weg of snelweg. Indien er sprake is van een aanrijding met een huisdier zal er sprake zijn van andere regels. In dat geval kan een eigenaar van het huisdier bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld. De schade wordt echter niet vergoed vanuit de WA autoverzekering.

Indien er sprake is van een allrisk autoverzekering dan geldt doorgaans dat er sprake is van een schadevergoeding als er een aanrijding heeft plaatsgevonden met een dier. Ook als er uitgeweken moest worden voor een overstekend dier zonder dat er een aanrijding met het dier heeft plaatsgevonden geldt dat schade als gevolg van het tegen een boom rijden of de greppel inrijden wordt vergoed.

Er komen op jaarbasis bijna 5.500 aanrijdingen met een dier voor en het gemiddelde schadebedrag dat geclaimd wordt via de autoverzekering komt uit op een bedrag van meer dan 1.900 euro. Aanrijdingen met konijnen komen het meest vaak voor en die worden gevolgd door egels en hazen. Ook katten worden regelmatig aangereden.