Vergelijken

Rotterdammers zijn het meeste kwijt aan WA autoverzekering

  • Gepubliceerd op 10-09-2014

De autobezitters in Rotterdam zijn het meeste kwijt aan premie voor de WA autoverzekering. Dat is gebleken uit een onderzoek dat door Independer is uitgevoerd met een analyse van meer dan 96.000 vergelijkingen in een periode van drie maanden. In Rotterdam betaalt de eigenaar van een auto voor de WA verzekering gemiddeld een bedrag van 540 euro op jaarbasis.

Dat is 229 euro meer dan de autobezitter die in de gemeente Zuidhorn in de provincie Groningen woont. Daar wordt namelijk gemiddeld een jaarpremie in rekening gebracht van 311 euro. In Friesland zijn er eveneens goedkope gemeenten waar autobezitters voordelig uit zijn voor het WA verzekeren van de auto. Zo wordt er in Sudwest Fryslan gemiddeld een bedrag van 362 euro op tafel gelegd en wordt er in Franekeradeel een bedrag in rekening gebracht van gemiddeld 342 euro.

De inwoners in Rotterdam die een auto in het bezit hebben en deze WA verzekeren zijn op basis van de analyse die is gemaakt het duurste uit. De gemeente Rotterdam wordt daarin overigens gevolgd door Den Haag en door Amsterdam.

De verzekeraars stellen de premie van de WA autoverzekering vast op basis van meerdere factoren, waarbij als uitgangspunt het schaderisico wordt genomen. Dat blijkt in Rotterdam hoog te zijn en in Zuidhorn weer laag. De leeftijd, gewichtsklasse en het postcodegebied vormen factoren die mede van invloed zijn op de premie. Er wordt uiteraard ook rekening gehouden met schadevrije jaren. Het vergelijken van autoverzekeringen ligt voor de hand om niet te veel premie voor de WA autoverzekering te betalen.