Vergelijken

Zelfrijdende auto leidt tot minder winst uit autoverzekeringen

  • Gepubliceerd op 15-10-2014

Verzekeraars halen een groot deel van de winst uit de premies van autoverzekeringen, maar met de komst van zelfrijdende auto’s kan dat er wel eens heel anders uit gaan zien. De komst van zelfrijdende wagens heeft op meer vlakken invloed, maar vooral op het aantal schades dat ontstaat. Dat zal volgens de voorspellingen en onderzoeken namelijk fors minder worden. Automobilisten die een auto besturen maken veel meer kans op schade in vergelijking met de zelfrijdende auto.

Dat heeft tot gevolg dat het risico op ontstaan van schade bij een zelfrijdende auto afneemt en dat heeft weer invloed op de hoogte van de autoverzekering. De autoverzekering in de huidige vorm zal bovendien niet toereikend zijn ten aanzien van de aansprakelijkheid. Op dit moment heeft de eigenaar van een auto de verplichting minimaal een WA autoverzekering af te sluiten, maar bij een zelfrijdende auto ligt het verhaal van aansprakelijkheid net even anders. De bestuurder is dan niet aansprakelijk, omdat er simpelweg geen bestuurder aanwezig is in een zelfrijdende auto. In dat opzicht zal de aansprakelijkheid dan ook verschuiven naar de fabrikant van de auto’s, want dat is degene die de auto heeft ontwikkeld en verantwoordelijk is voor het gedrag van de zelfrijdende wagen.

De verwachting is dan ook dat de autoverzekering voor zelfrijdende auto’s er anders uitkomt te zien, maar ook dat de premies van autoverzekering gaan dalen. Met een dalend risico op schade is er namelijk ook sprake van een risicofactor die een minder groot belang zal krijgen. Het zal nog even duren voordat zelfrijdende auto’s aan het verkeer gaan deelnemen, maar de verzekeraars zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden.