Vergelijken

Mogelijk lagere premie autoverzekering bij veilige auto

  • Gepubliceerd op 21-01-2015

Er wordt steeds meer aandacht besteed aan de veiligheid van auto’s en in de toekomst kan dat wellicht tot een lagere premie van de autoverzekering leiden. Er zijn verschillende voorzieningen die in een auto kunnen worden aangebracht om de auto zelf veiliger te maken, waardoor de kans op het ontstaan van ongelukken minder groot wordt.

Er kan op het gebied van voorzieningen voor een veilige auto een onderscheid gemaakt worden tussen passieve en actieve toepassingen. Er kan bijvoorbeeld met een passieve toepassing gezorgd worden dat de schade bij een eventueel ongeluk beperkt blijft. Een bekend voorbeeld daarvan die al lange tijd bestaat is natuurlijk de veiligheidsgordel. Het aantal overlijdensgevallen en gewonden is met de invoering van de veiligheidsgordel sterk teruggedrongen. Ook de airbag is een voorziening die leidt tot minder letselschade in het verkeer.

Met betrekking tot actieve toepassingen voor een veilige auto geldt bijvoorbeeld dat er sprake is van het voorkomen van zoveel mogelijk schade. Een voorbeeld daarvan is het Electronic Stability Program, waarbij er in een slipsituatie ondersteuning aan de automobilist wordt geboden. Dat kan bijvoorbeeld als een bocht verkeerd wordt geschat of als er plotseling een uitwijkmanoeuvre plaatsvindt.

Als er steeds meer voorzieningen zijn die ervoor zorgen dat er sprake is van een veilige auto en er minder schade ontstaat, dan bestaat wellicht de kans dat de premie van de autoverzekering lager kan uitvallen. De voorzieningen zullen zichzelf dan uiteraard nog wel verder moeten bewijzen in de praktijk en er zal op dat gebied nog meer ontwikkeld moeten worden.