Vergelijken

Automobilisten met veel kilometers betalen hogere premie autoverzekering

  • Gepubliceerd op 18-02-2015

Automobilisten die dagelijks vele kilometers rijden, kunnen te maken krijgen met een fors hogere premie voor de autoverzekering. De verschillen zijn zelfs zo groot dat er sprake kan zijn van 600 procent meer verzekeringspremie. Dat is gebleken uit een onderzoek dat door de Consumentenbond is uitgevoerd. Het onderzoek richtte zich op de premies van autoverzekering, waarbij de verzekerden een laag of een hoog aantal kilometers rijden. Meer dan de helft van de verzekeraars laat het aantal te rijden kilometers van invloed zijn op het vaststellen van de hoogte van de premie.

Er zijn verschillende grenzen ten aanzien van het aantal kilometers, waarbij de premie op basis daarvan wordt beïnvloed, zoals bij een grens van zevenduizend kilometer, twaalfduizend kilometer, vijftienduizend kilometer, twintigduizend kilometer en vijfentwintigduizend kilometer op jaarbasis. Het verschil in de premie van de autoverzekering lijkt het hoogst te zijn bij PolisVoorMij, want daar loopt het premieverschil op tot 600 procent bij een verzekerde die maximaal duizend kilometers per jaar maakt en een verzekerde die vijftigduizend kilometer per jaar rijdt. Het gaat dan om de premie voor de WA autoverzekering.

Indien er sprake is van een kilometerverzekering dan wordt er aan het einde van het jaar gekeken naar het aantal kilometers dat de verzekerde daadwerkelijk heeft gereden. Ongeveer een derde van de verzekeraars houdt geen rekening met het aantal kilometers dat gereden wordt, zodat het bij deze verzekeraars geen invloed heeft op de premie of er veel of weinig in de auto gereden wordt. Er wordt dan wel naar andere factoren gekeken, zoals het autotype en soort brandstof.