Vergelijken

Welke dekking kiezen bij afsluiten autoverzekering?

  • Gepubliceerd op 18-03-2015

Wie een autoverzekering gaat afsluiten bij het kopen van een nieuwe of een tweedehands wagen, heeft uit verschillende dekkingen een keuze. Er zijn een aantal praktische tips die van pas kunnen komen bij het kiezen van de juiste dekking van de autoverzekering. In de eerste plaats kan er onderscheid gemaakt worden tussen drie basisdekkingen, namelijk de wettelijke aansprakelijkheidsdekking, beperkt cascodekking en allrisk autoverzekering.

Bij het maken van een keuze voor een van de drie basisdekkingen wordt doorgaans uitgegaan van de leeftijd van de wagen. Het spreekt voor zich dat als iemand met een splinternieuwe auto de showroom verlaat dat er een allrisk verzekering voor kan worden afgesloten. Wordt er echter een tweedehands wagen gekocht van meerdere jaren oud, dan kan het voordeliger zijn om voor een beperkt cascodekking te kiezen.

Dat wordt aangeraden voor auto’s die tussen de drie en acht jaar oud zijn. Voor wagens van acht jaar en ouder geldt dat het niet meer lonend is om een beperkt casco autoverzekering af te sluiten en een allrisk verzekering biedt helemaal geen soelaas meer. In dat geval wordt dan ook aangeraden om een wa autoverzekering te nemen, waarbij alleen schade aan derden voor een vergoeding in aanmerking komt.

Naast dat er een keuze gemaakt dient te worden voor een basisdekking krijgen consumenten ook nog de gelegenheid om een aanvullende dekking af te sluiten. Het is altijd raadzaam om goed na te denken of een dergelijke aanvullende dekking wel nodig is of dat het als overbodig beschouwd kan worden.