Vergelijken

Strengere eisen autoverzekering bij diefstalgevoelige auto

  • Gepubliceerd op 04-03-2015

Er is in 2014 sprake geweest van een toename van het aantal luxe personenauto’s dat als gestolen is opgegeven. Het gaat dan onder meer om auto’s als een Range Rover Epoque, maar ook om de Lexus RX 450h en de BMW X6. Dat er sprake is van een toename van dit type luxe wagens kan gevolgen hebben voor de autoverzekering. De verzekeraar kan namelijk strengere eisen gaan stellen met betrekking tot de beveiliging. Het is zelfs zo dat verzekeraars aan autobezitters die een autoverzekering willen afsluiten voor een luxe wagen verplichtingen kan opleggen met betrekking tot de aanschaf van een beveiligingssysteem om diefstal van de auto zoveel mogelijk te voorkomen.

In 2013 zijn er bijvoorbeeld van het model Range Rover Epoque acht wagens gestolen, maar dat aantal is in de eerste zes maanden van 2014 al op 56 uitgekomen. Er kan dan ook vastgesteld worden dat er sprake is van een significante stijging. De eisen op het gebied van preventie kunnen door de verzekeraars dan ook verder worden aangescherpt.

Als er sprake is van het allrisk verzekeren van een diefstalgevoelige luxe personenwagen, dan geldt al dat er bij sommige verzekeraars sprake moet zijn van een alarmsysteem met hellingshoekdetectie, maar ook van een SCM volgsysteem. De alarmeisen blijken met de toename van het aantal diefstallen van luxe wagens niet meer voldoende te zijn en daarom bestaat de kans dat de alarmverplichting verder wordt uitgebreid. Dat kan variëren van het aanbrengen van peilsysteem op radiosignalen tot een aparte autorisatie op de startmotor. Zo worden de kansen op diefstal verder verkleind.