Vergelijken

Boete bij rijden in auto zonder autoverzekering

  • Gepubliceerd op 13-05-2015

Iedereen die een kenteken van een voertuig op naam heeft staan, is daarvoor wettelijk verplicht een verzekering af te sluiten. Bij het op naam hebben van een kenteken van een auto geldt dat er in elk geval een WA autoverzekering afgesloten moet zijn. Het niet verzekerd rondrijden in een auto kan grote gevolgen hebben. RDW heeft de mogelijkheid om registers te vergelijken en kan vaststellen of de auto niet aan de verzekeringsplicht voldoet.

Er kan dan een boete worden opgelegd als blijkt dat er geen wettelijke verplichte autoverzekering voor de auto is afgesloten. Dit betreft een zogenoemde Wahv boete. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat de bestuurder tijdens een controle van de politie tegen de lamp loopt als er geen autoverzekering is afgesloten. In dat geval kan er eveneens een boete volgen die ruim boven 500 euro uitkomt. De wordt dan een strafbeschikking opgesteld in verband met het onverzekerd rijden in een auto.

Er zijn overigens wel situaties, waarin een auto niet verzekerd hoeft te zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als er een schorsing is aangevraagd. Gedurende de schorsing is het ook mogelijk om de autoverzekering op te schorten. Bovendien hoeft er in de periode van schorsing geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden.

Iedere automobilist heeft de mogelijkheid na te gaan of het voertuig, zoals een auto als verzekerd geregistreerd staat bij de RDW. Naast dat het boetes kan opleveren bij het onverzekerd rijden in een auto wordt er ook een financieel risico genomen indien er een ongeluk wordt veroorzaakt.