Vergelijken

Autoverzekering voor zelfrijdende auto nog niet nodig voor Nederlanders

  • Gepubliceerd op 17-06-2015

De laatste tijd wordt er veel geschreven over de zelfrijdende auto en de gevolgen daarvan voor de autoverzekering. De Nederlanders lijken voorlopig echter nog geen behoefte te hebben aan een auto, waarin de controle uit handen wordt gegeven aan de auto. Er wordt in dat kader dan ook nog niet stilgestaan voor het afsluiten van een autoverzekering voor een zelfrijdende auto.

Er is echter wel sprake van een verandering in de situatie, want op dit moment worden nieuwe auto’s als van de meest vernuftige techniek voorzien die bestuurders ondersteuning bieden. Een voorbeeld daarvan is de automatische hulp bij het inparkeren, maar ook lane keeping aid, navigatie en city safety zijn voorbeelden van techniek, waar de bestuurder nu al mee te maken kan hebben. Deze techniek is nog maar een voorproefje van wat iedereen te wachten staat, namelijk de zelfrijdende auto.

De bestuurders in Nederland blijken het toekomstbeeld met zelfrijdende auto’s nog niet helemaal realistisch te vinden. Er is slechts een kleine meerderheid van de mensen die dat realistisch acht. In Nederland is de wet er in elk geval voor een deel op aangepast, want het is toegestaan om een pilot uit te voeren met zelfrijdende wagens. Deze auto’s beschikken niet over een stuur en ook niet over pedalen. Er zijn al meerdere autoproducenten bezig met het ontwikkelen van verregaand geautomatiseerde auto’s. Een klein deel van de Nederlanders zou direct de keuze maken om in een zelfrijdende auto plaats te nemen, maar de meerderheid vindt het prettig dat er nog wel een stuur en pedalen aanwezig zou zijn.