Vergelijken

Staat een alcoholslot een autoverzekering in de weg?

  • Gepubliceerd op 01-07-2015

Bij het afsluiten van een autoverzekering dienen er meerdere gegevens te worden ingevuld. Zo kan de vraag gesteld worden of er sprake is geweest van een rijontzegging. Een rijontzegging kan uiteraard verband houden met een verplichting van een alcoholslot in de auto. In het verleden kon er een verplichting worden opgelegd om een alcoholslot te hebben als de bestuurder werd aangehouden met een alcoholpromillage tussen 1,3 en 1,8 promille. Voor bestuurders die net zijn begonnen met autorijden gold dat er sprake is van een lager promille van 1,0.

De Raad van State heeft enige maanden geleden echter de verplichting om een alcoholslot op te leggen in genoemde situaties onderuit gehaald. Er mogen nu geen nieuwe alcoholsloten meer worden opgelegd. Bij het overstappen of afsluiten van een autoverzekering geldt dat vragen naar waarheid moeten worden beantwoord. Als een bestuurder in het verleden een rijontzegging of alcoholslot heeft gehad, dan zal daar melding van moeten worden gemaakt. Ook indien er sprake is van een strafrechtelijk verleden geldt dat dit gemeld dient te worden.

Zowel een rijontzegging in het verleden als een alcoholslot en een strafrechtelijk verleden kunnen leiden tot een afwijzing door de verzekeraar als men een autoverzekering wenst af te sluiten. Er zijn dan nog een beperkt aantal mogelijkheden om een autoverzekering af te sluiten, maar dat zal doorgaans niet bij een reguliere verzekeraar zijn. De betreffende verzekeraars zullen overigens wel een aantal voorwaarden stellen. Dat kan een waarborgsom zijn of een vooruitbetaling van de premie voor een bepaalde periode.