Vergelijken

Krassen op de auto en vergoeding vanuit autoverzekering

  • Gepubliceerd op 08-07-2015

Het is regelmatig in het nieuws dat er weer een of andere onverlaat een groot aantal auto’s op rij heeft beschadigd met een scherp voorwerp. De eigenaren van de auto zijn dan de pineut, want de schade dient natuurlijk hersteld te worden. Of dat mogelijk is door een beroep te doen op de autoverzekering is nog maar de vraag. Het hangt namelijk van het soort autoverzekering af of er met succes een claim kan worden ingediend. Als dat niet mogelijk is, dan draait de eigenaar zelf voor de schade op. Dat geldt overigens niet alleen bij krassen, maar ook als er weer eens sprake is van nieuws dat een aantal auto’s in de brand zijn gestoken.

Bij een autoverzekering met alleen een dekking voor wettelijke aansprakelijkheid zal de eigenaar van de auto zelf voor de schade van de krassen of voor het in brand steken van de auto moeten opdraaien. Vandalisme valt namelijk niet onder de dekking van de WA autoverzekering. Deze dekking biedt uitsluitend vergoeding aan derden en is niet bestemd voor het vergoeden van schade aan de eigen auto. Ook bij een beperkt casco dekking wordt voor krassen niet altijd een vergoeding gegeven. Dat kan bijvoorbeeld wel als er sprake is van krassen die door takken van een omvallende boom zijn veroorzaakt.

In principe wordt alle schade aan de eigen auto vergoed als er sprake is van en allrisk autoverzekering. Indien er sprake is van vandalisme en de auto wordt bekrast, in brand gestoken of op een andere manier beschadigd, dan volgt er een vergoeding.